Distribuirea fondurilor stabilite de Uniunea Europeana pentru compensarea agricultorilor afectati de criza E.coli ar putea incepe in luna iulie, a declarat comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos, pentru ziarul german Stuttgarter Zeitung, potrivit Agerpres. Reprezentantii statelor membre UE au aprobat marti crearea unui fond de urgenta in valoare de 210 milioane de euro pentru compensarea pierderilor uriase suferite de producatorii de legume in urma prabusirii vanzarilor, din cauza bacteriei E.coli. Dacian Ciolos a explicat si ca alocarea de fonduri mai mari ar fi impiedicat o distribuire atat de rapida.

Planul propus de Comisia Europeana ar urma sa permita plata a cel mult 50% din pretul la producator in luna iunie, in urma retragerii castravetilor, tomatelor, salatei verzi, dovleceilor si ardeilor de pe piata. Cei care sunt membri ai organizatiei producatorilor (circa 35% dintre producatorii europeni) vor beneficia de mecanisme de compensare suplimentare care sa acopere pana la 70% din pierderi. Statele europene vor trebui sa confirme pana la 22 iulie cantitatile retrase de pe piata, dupa care va incepe plata de compensatii catre producatori, a precizat marti Roger Waite, purtator de cuvant al comisarului european pentru agricultura.

Ministrul german al agriculturii, Ilse Aigner, a mentionat la randul sau ca ajutorul trebuie distribuit cat mai rapid posibil catre producatorii germani afectati de criza, noteaza Der Spiegel, care preia Stuttgarter Zeitung, potrivit Agerpres.

  • Compensatia pentru agicultorii romani, intre 41,9% si 67,7% din pretul mediu european

Agricultorii romani vor primi o compensatie care va varia, in functie de tipul retragerii si de produs, intre 41,9% si 67,7% din pretul mediu european la castraveti, rosii si salata, inregistrat in luna iunie, intre 2007 si 2010 pentru producatorii organizati.

Pentru ceilalti, baza legala permite doar accesarea fondului european de urgenta si compensatia va fi ceva mai mica.

"Pentru Romania, piata de export, mai ales pe relatia Germania, s-a topit zilele din urma, afectand sansele de crestere ale unui sector care tocmai incepea sa se puna pe picioare", a explicat, in urma cu o saptamana, Dacian Ciolos.

El a precizat ca aceste compensatii vor fi oferite atat producatorilor organizati, cat si celor care pana acum nu s-au organizat: "Pentru a putea beneficia de sprijin insa, si unii si altii, ca si ministerul agriculturii, trebuie sa ia cateva masuri de urgenta. Organizatia de producatori existenta trebuie sa introduca si ministerul sa notifice la Comisia Europeana imediat mecanismul numit al 'retragerii de pe piata', baza legala a despagubirilor", a explicat comisarul european.

Producatorii neorganizati trebuie sa semneze contracte de retragere de pe piata cu organizatia de producatori existenta, singura din Romania.

Retragerea de pe piata presupune o compensatie la kilogram. "O solutie buna este retragerea in vederea distribuirii gratuite, in scopuri caritabile, spitale, penitenciare. Pentru acest tip de retragere compensatia europeana este dubla", a adaugat Ciolos.

"Este un moment bun pentru a sugera inca o data cu tarie fermierilor din Romania sa aiba mai multa incredere in formele asociative. Ele nu au nimic de a face cu regimuri trecute, ci dupa cum vedeti, cu necunoscutele capitalismului. Cadrul legal european da mai multe posibilitati de ajutorare a celor care incearca sa se ajute singuri in primul rand, asociindu-se, in acest caz, in organizatii de producatori", a mai spus comisarul european pentru Agricultura.