Medicii de familie vor incerca sa sustina functionarea cabinetelor pana pe 14 iunie, in speranta ca pana atunci vor fi rezolvate problemele cu reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, astfel incat sa nu fie obligati sa le ceara pacientilor sa plateasca consultatiile. Initial, medicii de familie intentionau sa taxeze consultatiile incepand de joi, 9 iunie, insa s-au razgandit, in speranta ca problemele vor fi solutionate pana saptamana viitoare.

"Initial intentionam sa introduce coplata la consultatie pentru toti bolnavii incepand de joi (9 iunie, n.red.), insa ne-am gandit sa amanam luarea unei decizii si sa incercam sa ne sustinem singuri cabinetele, in speranta ca pana saptamana viitoare ar putea fi rezolvate problemele", a declarat pentru Mediafax presedintele Societatii Nationale a Medicinei de Familie/Medicina Generala, Rodica Tanasescu.

De aceeasi parere este si presedintele Patronatului Medicilor de Familie, Doina Mihaila, care spune ca intrucat nu au putut semna contractul cadru la 1 iunie din cauza divergentelor cu conducerea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, medicii nu pot scrie retete compensate si nici nu pot elibera bilete de trimitere catre specialisti.

Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, i-a invitat pe reprezentantii medicilor de familie si pe presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate la discutii miercuri, la ora 14.00, la sediul ministerului.

Medicii de familie au refuzat sa semneze contractele pe 2011 intrucat sunt nemultumiti de multe dintre prevederile noilor acte normative, astfel ca, din 1 iunie, nu mai pot prescrie retete pentru medicamentele compensate si gratuite, si nici bilete de trimitere catre specialist sau spital. Acestia au cerut o intrevedere de urgenta cu presedintele CNAS si ministrul Sanatatii. Normele la noul contract-cadru pe 2011-2012 prevad o crestere cu 10% a veniturilor asistentei primare, alocarea banilor presupunand un efort financiar suplimentar intrucat statul nu are fonduri sa aloce majorarea de 30% ceruta de medicii de familei, a declarat, marti, presedintele CNAS, Lucian Duta.

Presedintele CNAS spune ca o majorare de 30 la suta este imposibila in acest context economic: "Este imposibil sa alocam medicinei primare o crestere cu 30 la suta a veniturilor. In acest context economic, este imposibil. Bugetul CNAS are, la ora actuala, un deficit de cel putin, 2 miliarde si jumatate - 3 miliarde de lei, adica aproximativ 750 de milioane de euro". Lucian Duta a mai adaugat ca, pana marti la pranz, peste 2.000 de medici au semnat contractele cu casele de asigurari de sanatate.