Romania nu poate intra niciodata intr-o criza alimentara, a declarat, joi, la Galati, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Valeriu Tabara.

''Afirm cu toata responsabilitatea ca Romania nu poate intra niciodata intr-o criza alimentara, chiar daca acest lucru se vehiculeaza de atata timp si intr-un mod speculativ. As spune, de asemenea infirmand tot teorii speculative privind cresterea pretului la grau si secara, ca pretul la grau si la secara este in acelasi proces de evaluare, ca nu exista evolutii sau involutii la productia culturilor respective si repet, ca exista conditii certe ca anul 2011 sa fie un an agricol foarte bun pentru Romania'', a spus Tabara, potrvit Agerpres.

Ministrul a precizat ca Romania nu trebuie sa se limiteze doar la o productie de produse agro-alimentare pentru proprii cetateni, ci trebuie sa exporte.

''Romania trebuie sa fie nu o tara producatoare doar pentru cat pune pe masa. Romania trebuie sa fie o tara care sa produca pentru siguranta alimentara a propriilor cetateni, dar, in acelasi timp, trebuie sa fie o tara net exportatoare de produse agricole. Conditia este ca ceea ce am facut bun in 2010 sa continue in 2011 si acest lucru trebuie sa il vedem in balanta comerciala a Romaniei pe produsele agro-alimentare'', a afirmat Tabara.

In acest context, ministrul a spus ca exporturile Romaniei in 2010 fata de 2009 la produse agroalimentare au crescut cu 40,7%, iar importurile au crescut doar cu 2%. De asemenea, deficitul comercial realizat pe produse agricole, in 2009, a fost de circa 1,4 miliarde euro pentru ca in 2010 sa scada la 700 milioane euro, reducerea fiind de 50%.

''Tinta pentru 2011 este ca aceasta balanta comerciala sa se aseze pe zero sau sa treaca pe plus. Ar fi una din marile realizari de dupa 1990 si numai atunci vom putea certifica ca sistemul agricol poate sa fie performant'', a mai spus Tabara.

Acesta a mentionat ca a fost lansat programul pentru fermele mici, care asigura 48-50% din productia agro-alimentara a Romaniei, prin care acestea trebuie aduse in circuitul comercial productiv.

De asemenea, in procesul de reorganizare a ministerului a fost reinfiintata Directia generala pentru zootehnie, ''care, de ani de zile, a fost desfiintata'', pentru a avea o baza tehnica fundamentata mai ales pe legislatia europeana.

''Mai mult, am dat drumul la legislatia privind abatoarele mici care in 2005, printr-o mare greseala, o mare eroare, au fost anulate. De asemenea, pregatim un cadru legislativ pentru fabricile mici de prelucrare a produselor lactate'', a declarat Tabara.

Potrivit acestuia, unul dintre obiectivele ministerului este ca in zona Galati-Braila sa fie refacuta bursa de cereale.

''Mi se pare nedrept ca una dintre tarile mari producatoare de cereale si cu traditie in comercializare sa nu aiba o astfel de bursa. La bursa de cereale va trebui sa aducem in circuit si alte state din regiune, din bazinul Marii Negre, Romania putand fi o mare putere agricola aici la Marea Neagra cu deschidere la tarile terte'', a afirmat Tabara.

Demnitarul a mai spus ca lucrarile la bursa de peste de la Tulcea sunt in desfasurare. ''Locatia este preluata, sursele financiare exista, mai trebuie sa demaram toate formalitatile ca sistemul intreg sa fie organizat'', a mentionat Tabara. Valeriu Tabara a participat, joi, la Galati, la o intalnire cu fermierii si reprezentantii autoritatilor locale.