Procurorii DNA au dispus trimiterea in judecata in stare de arest preventiv a lui Mihai Necolaiciuc, fost director general al Companiei Nationale de Cai Ferate CFR (CNCFR), in cel de-al patrulea dosar in care este acuzat pentru deturnare de fonduri, anunta Agerpres. In acelasi dosar a mai fost deferita justitiei si Viorica Olaeru, fost director al Directiei Economice in cadrul CNCFR in perioada 26.11.2001 - 10.10.2003.

In sarcina celor doi, procurorii au retinut infractiunea de utilizare in alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmeaza sa fie rambursate din fonduri publice, in forma continuata (66 acte materiale).

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut ca, in cursul anului 2000, Romania a incheiat cu Banca Europeana de Investitii (BEI) un contract de finantare pentru realizarea 'Proiectului de reconstructie pentru eliminarea efectelor inundatiilor', contract ce viza reconstruirea infrastructurii afectate de inundatiile din 2000 si din anii anteriori.

"In ceea ce priveste CNCFR, finantarea s-a acordat pentru efectuarea de lucrari de reconstructie si/consolidare a liniilor de cale ferata in valoare de 34,3 milioane euro. Clauzele contractuale stipulau ca banii sa fie utilizati exclusiv pentru achizitionarea de bunuri si servicii si pentru realizarea lucrarilor de natura celor mentionate anterior. Fondurile necesare rambursarii imprumutului se asigurau de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, Lucrarilor Publice si Locuintei", arata DNA intr-un comunicat transmis joi.

In aceste conditii, in perioada decembrie 2001 - ianuarie 2003, inculpatii Necolaiciuc Mihai, in calitate de director general CNCFR si Olaeru Viorica, director al Directiei Economice din cadrul aceleiasi companii, si-au incalcat atributiile de serviciu si, ignorand clauzele respectivului contract de imprumut, au utilizat suma de peste 8.6 milioane lei, aproximativ 2.755.000 euro, provenita din creditul acordat de catre BEI, in alte scopuri decat cele pentru care a fost acordat.

"Concret, cei doi au avizat 66 de ordine de plata catre 57 de societati comerciale fiind achitate, in mod preferential, bunuri si servicii fara legatura cu proiectul (servicii de publicitate in presa, saci de folie, radiotelefoane HP, frigidere, echipamente aer conditionat, salopete din doc, covoare PVC, calendare si agende etc.", mai sustin procurorii.

In vederea recuperarii pagubei create, procurorii au dispus luarea masurilor asiguratorii asupra bunurilor imobile, atat din Romania cat si din SUA, apartinand celor doi inculpati.

La cererea procurorilor anticoruptie, in cursul anului 2009, Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti a emis mandate de arestare preventiva si de urmarire internationala pe numele inculpatului Necolaiciuc.

In 22 iunie 2009, Mihai Necolaiciuc a fost arestat de autoritatile judiciare din SUA si, dupa derularea procedurilor de extradare, la data de 1 martie 2011, s-a dispus extradarea acestuia in Romania.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti.