Ambasada Statelor Unite si Centrul Cultural American vor fi inchise joi, 25 noiembrie, pentru sarbatorirea Zilei Recunostintei, informeaza misiunea diplomatica a SUA la Bucuresti. Ambasada isi va relua activitatea vineri. Sarbatoarea, una dintre cele mai importante din SUA, s-a tinut pentru prima data in 1621 si a fost organizata de pelerinii englezi care au fondat colonia Plymouth (Massachusetts) si de membri ai tribului indian Wampanoag, ca semn de recunostinta fata de recolta miraculoasa obtinuta in conditii climaterice dure.

  • Citeste mai multe despre Ziua Recunostintei in documentul atasat.

Ziua Recunostintei este o importanta sarbatoare in SUA si se petrece in familie in special printr-o masa copioasa. Un element important al sarbatorii il reprezinta mancarea traditionala: curcanul. Ziua Recunostintei este o ocazie pentru reunirea prietenilor si a familiei, dar si un moment in care cetatenii americani aleg sa-si exprime multumirea pentru libertatile de care se bucura, pentru hrana, caminul lor si alte lucruri bune.

In toamna anului 1621, pelerinii ce ajunsesera in Lumea Noua au tinut o petrecere de trei zile pentru a sarbatori recolta imbelsugata, un eveniment pe care multi il considera prima Zi a Recunostintei din istoria natiunii americane.

Ea a devenit oficial o sarbatoare nationala in 1863, cand presedintele Abraham Lincoln a proclamat ultima zi de joi a lunii noiembrie drept Ziua nationala a Recunostintei.

Mai tarziu, presedintele Franklin Roosevelt a decis ca Ziua Recunostintei sa fie celebrata in a patra zi de joi a lunii, pentru a incuraja cumparaturile timpurii de sarbatori si pentru a evita ca evenimentul sa cada in a cincea joi, de multe ori ocazionala.

Aceasta zi marcheaza inceputul "sezonului sarbatorilor" care continua pana de Anul Nou. Vinerea de dupa Ziua Recunostintei este, in mod traditional la americani, cea mai aglomerata zi pentru cumparaturi.