Liviu Popa

Seful IGPR, Liviu PopaFoto: Hotnews

Liviu Popa

Foto: Agerpres

Chestorul Liviu Popa, actualul director general al Directiei Generale Anticoruptie (DGA) din MAI, il inlocuieste pe Petre Toba la sefia Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR).

Popa a fost numit sef la DGA in octombrie 2009, de catre fostul ministru de Interne Vasile Blaga. Anterior a ocupat, timp de patru ani (2005-2009), postul de inspector sef la IPJ Bihor. Vezi CV.

Intre 2003 si 2005, Popa a fost detasat la Parchetul National Anticoruptie - sectia Oradea, iar intre 1998 si 2003 a fost ofiter la Biroul Politiei Economico-Financiare din Politia Municipiului Oradea. A intrat in politie in 1995, ca ofiter la Serviciul pentru Combaterea Criminalitatii Economico-Financiare din IPJ Bihor.

In varsta de 42 de ani, Popa este absolvent al Academiei de Politie "Alexandru Ioan Cuza"- Bucuresti, Facultatea de Drept (1995), al Universitatii "Babes Bolyai" din Cluj-Napoca, Facultatea de Drept -Studii postuniversitare - Drept Civil (1999), doctorand al Academiei de Politie "Alexandru Ioan Cuza" - Bucuresti (2006), absolvent al Universitatii Nationale de Aparare "Carol I", Colegiul National de Aparare (2009).

A obtinut o Diploma de participare la cursul organizat de F.B.I. cu tematica "Infractiuni financiar-bancare si spalarea banilor", precum si o Diploma de participare la cursul tematic "Combaterea coruptiei la nivel inalt" organizat de autoritatile judiciare spaniole.

Potrivit declaratiei sale de avere, Liviu Popa detine o casa, un apartament si un teren intravilan in Oradea, precum si un autorurism BMW 320. El are si datorii la trei banci, creditele insumand 143.000 de euro. Pentru anul 2009, Popa a declarat venituri de peste 93.400 lei - reprezentand salariile pentru functiile detinute la IPJ Bihor si DGA - la care se adauga si cele ale sotiei sale, in valoare de circa 44.000 lei.

In locul lui Liviu Popa, la comanda DGA a fost imputernicit chestorul de politie Janica Arion Tiganasu, cel care ocupa pana acum functia de director adjunct in cadrul Directiei. Anterior, Tiganasu a mai ocupat posturile de adjunct al Inspectorului General al Politiei Romane si cel de director al Directiei Cercetari Penale din cadrul IGPR. (Vezi declaratie de avere).

La sefia Inspectoratului Judetean de Politie Piatra Neamt, in locul lui Aurelian Soric, care a solicitat eliberarea din functie, a fost numit comisarul sef Manole Dorel. (Vezi declaratie de avere)