Membrii Comisiei de invatamant din Senat au adoptat marti cu majoritate de voturi raportul la Legea Educatiei Nationale, transmite Agerpres. La sedinta au participat doi senatori PNL, Nicolae Robu si Cristian Topescu, si patru senatori PSD, Ecaterina Andronescu, Danut Prunea, Ioan Mang si Doina Silistru, dar au lipsit senatorii PDL si cei ai UDMR. Luni, Comisia de invatamant din Senat a trimis acelasi raport catre Biroul Permanent al Senatului, insa membrii Biroului au retrimis raportul la Comisie, pe motiv de nerespectare a procedurilor in acest caz.

Mai exact, Comisia a lucrat in zilele de vineri, sambata si duminica, peste program, fara aprobarea Biroului Permanent. In consecinta, Biroul Permanent al Senatului a decis ieri ca membrii Comisiei de invatamant au termen pana marti, la ora 12.45, sa reanalizeze respectivele prevederi. Vicepresedintele comisiei, Ecaterina Andronescu, a anuntat ca raportul va fi depus din nou la Biroul Permanent al Senatului, in cursul zilei de marti.

UPDATE: Legea educatiei in forma adoptata de Comisia de invatamant va fi discutata de plenul Senatului lunea viitoare

Legea educatiei in forma adoptata de Comisia de invatamant va fi discutata de plenul Senatului lunea viitoare. Decizia a fost luata de Biroul Permanent al Senatului, transmite Mediafax. Potrivit sursei citate, liderii grupurilor parlamentare au cazut de acord ca la sedinta plenului de lunea viitoare, care va incepe la 15.00, sa nu se mai faca si declaratii politice, urmand sa se intre direct in ordinea de zi.

Ecaterina Andronescu: Ne-am grabit in ultima perioada pentru ca au aparut public acuzatii ca am fi blocat legea

Contactata de HotNews.ro, Ecaterina Andronescu, vicepresedintele comisiei, a declarat luni ca modificarile in cadrul legii au fost facute "alaturi de colegii de la UDMR, pana cand, dupa asumarea raspunderii, ei au decis sa nu mai ia parte la sedintele comisiei. Regret decizia lor, dar noi trebuia sa finalizam legea". In ceea ce priveste rapiditatea cu care au fost discutate in toamna amendamentele aduse legii, aceasta a explicat: "Ne-am grabit in ultima perioada pentru ca au aparut public acuzatii ca am fi blocat legea. Ceea ce este incorect. Nu am dorit niciodata sa blocam legea".

Modificari aduse la Legea Educatiei in Comisia de invatamant a Senatului

  • Elevii apartinand minoritatilor nationale vor invata la gimnaziu si la liceu disciplinele Istorie si Geografie in limba romana. In varianta Funeriu, legea da dreptul minoritatilor nationale sa studieze si istoria si geografia in limba materna, in timpul gimnaziului si al liceului, iar minoritatile invata limba romana in regim de limba straina.
  • La finalul fiecarei lectii va exista in manuale cate un rezumat in limbile minoritatilor nationale.
  • Comisia a decis ca invatamantul preuniversitar sa fie structurat astfel: patru ani invatamant primar, patru gimnazial, plus patru liceal sau scoala profesionala, transmite Agerpres. In "varianta Funeriu", invatamantul primar cuprinde clasa pregatitoare si clasele I-IV, invatamantul gimnazial cuprinde clasele V-IX, iar invatamantul liceal cuprinde clasele X-XII/XIII.
  • Invatamantul obligatoriu va fi de 11 ani, cu tot cu grupa pregatitoare de la gradinita, care este obligatorie. Legea in varianta Funeriu prevede ca invatamantul general obligatoriu este de 10 clase (cuprinde invatamantul primar si cel gimnazial) si ca invatamantul liceal devine obligatoriu pana cel mai tarziu in anul 2020.
  • Grupa pregatitoare care devine obligatorie ramane la gradinita. Ministerul Educatiei propusese, in proiectul de lege pentru care Executivul si-a asumat raspunderea, un an clasa pregatitoare care trebuia sa treaca la scoli. "In formula pe care noi am depus-o in raportul comisiei, grupa pregatitoare devine obligatorie si intra in invatamantul obligatoriu si ramane la gradinite, ca sa nu producem niciun fel de perturbatii, cu atat mai mult cu cat nu exista studii de impact nici in ceea ce priveste asigurarea infrastructurii scolare si a acoperirii cu cadrele didactice ale ciclului in care, eventual, ar urma sa intre", a declarat Andronescu, citata de Mediafax.
  • O alta modificare adusa in Comisia de invatamant se refera la alegerea rectorilor la universitati. Noile prevederi sustin ca aceasta se va face potrivit Cartei universitare, adica rectorii vor putea fi alesi de Senatul universitar sau prin concurs. In varianta Funeriu, rectorul se desemneaza fie pe baza unui concurs public, in baza unei metodologii aprobate de Senatul universitar, fie prin votul universal, direct si secret al tuturor cadrelor didactice si de cercetare titulare din cadrul universitatii si al reprezentantilor studentilor din Senatul universitar si din Consiliile facultatilor. Legea pentru care Guvernul vrea sa continue procedura de asumare a raspunderii mai prevede ca persoanele care ocupa o functie de conducere sau de demnitate publica nu pot exercita functia de rector pe perioada implinirii mandatului.
  • Daca intr-o universitate o persoana este rector sau decan sau ocupa functie de conducere, nicio alta ruda, pana la rude de gradul al III-lea, nu va putea ocupa o functie care sa fie subordonata primului. Legea in varianta Funeriu prevede ca persoanele care ocupa o functie de conducere sau de demnitate publica nu pot exercita functia de rector pe perioada implinirii mandatului si ca functia de rector este incompatibila cu detinerea de functii de conducere in cadrul unui partid politic, pe perioada exercitarii mandatului.
  • Prin modificarile aduse la Legea Educatiei Nationale de catre Comisia de invatamant din Senat se renunta la o serie din masurile luate la legea in varianta Funeriu, propunerea membrilor Comisiei fiind apropiata de varianta care este in prezent in functiune. 

Presedintele Comisiei de invatamant din Senat, democrat-liberalul Mihail Hardau, a declarat luni seara ca nu va convoca nicio sedinta a Comisiei pana la pronuntarea Curtii Constitutionale pe marginea contestatiei premierului Emil Boc, transmite Agerpres. Raportul transmis luni de Comisie catre Biroul Permanent nu poarta semnatura lui Mihail Hardau, insa secretarul acesteia, liberalul Nicolae Robu, sustine ca atat el, cat si vicepresedintele comisiei au "mandat legal" sa semneze un raport de lege si sa il transmita conducerii Senatului.

Marko Bela: Mircea Geoana trebuie sa plece de la presedintia Senatului si voi face totul pentru acest deziderat

Presedintele UDMR, Marko Bela, a avertizat luni ca Mircea Geoana trebuie sa plece de la presedintia Senatului, dupa ce Comisia pentru Invatamant a Senatului s-a intrunit impotriva regulamentului. "Comisia de Invatamant, adica majoritatea membrilor opozitiei, s-a autoconvocat impotriva dispozitiilor regulamentare (...) Am cuvinte foarte grave, inclusiv la adresa presedintelui Senatului. Daca pana acum am avut dubii, in acest moment domnul Mircea Geoana trebuie sa plece de la presedintia Senatului si voi face totul pentru acest deziderat", a spus Marko Bela pentru Agerpres.

Liderul UDMR sustine ca membrii Comisiei au comis un abuz si ca nici presedintele comisiei, Mihail Hardau, nu a stiut de convocarea intrunirii membrilor acesteia. "Vehementa cu care au eliminat orice imbunatatire a Legii Educatiei e ingrijoratoare si inseamna ca cei din opozitie, pe altarul unor scopuri politicianiste, vor sa sacrifice relatiile interetnice si relatiile romano-maghiare din ultimii 20 de ani", a continuat Marko Bela.

Comisia pentru invatamant a fost convocata in weekend la initiativa vicepresedintelui comisiei, Ecaterina Andronescu (PSD), si a secretarului comisiei, liberalul Nicolae Robu, potrivit sursei citate.