Curtea Constitutionala a Romaniei discuta, joi, cererea prim-ministrului Emil Boc de solutionare a conflictului juridic intre Guvern si Parlament privind proiectul Legii educatiei - transmite Agerpres. Seful executivului a transmis, la inceputul saptamanii, o cerere in acest sens. Totodata, premierul Emil Boc a cerut judecatorilor Curtii sa constate ca blocajul institutional cu privire la prezentarea si dezbaterea motiunii de cenzura poate fi inlaturat numai prin continuarea procedurii parlamentare de angajare a raspunderii guvernamentale asupra proiectului Legii educatiei nationale.

"Solicitam Curtii Constitutionale sa se pronunte asupra existentei unui conflict juridic de natura constitutionala ivit intre Guvernul Romaniei, pe de o parte, si Parlamentul Romaniei, pe de alta parte, generat de refuzul Parlamentului Romaniei de a permite prezentarea si dezbaterea motiunii de cenzura conform art. 78 din Regulamentul sedintelor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului si de art. 113 alin. (3) din Constitutia Romaniei" - se arata in cererea adresata de Boc Curtii Constitutionale.

In sustinerea sesizarii sale, premierul subliniaza ca angajarea raspunderii Guvernului in fata Parlamentului reprezinta un gest politic - conform deciziei Curtii Constitutionale nr.375/2005 aceasta reprezinta 'un act prin excelenta politic' - prin care acesta isi pune la dispozitie mandatul. Potrivit lui Emil Boc, angajarea raspunderii Guvernului in fata Parlamentului pentru legea educatiei nationale, la data de 28 octombrie 2010, precum si introducerea la data de 29 octombrie 2010 a motiunii de cenzura au o serie de consecinte, atat politice, cat si juridice, mai noteaza Agerpres.