In Capitala incepe, luni, Summitul Dunarii - reuniune care are ca scop reconfirmarea sprijinului politic al tarilor riverane pentru viitoarea strategie a Uniunii Europene pentru aceasta regiune. Intalnirea se desfasoara sub patronajul presedintelui Traian Basescu. La reuniune paricipa si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Potrivit unui comunicat dat publicitatii de Palatul Victoria, Summitul Dunarii are loc in perspectiva comunicarii si a planului de actiuni aferent pe care Comisia Europeana le va prezenta pe aceasta tema in luna decembrie, urmand ca forma finala a strategiei sa fie aprobata la Consiliul European din iunie 2011.

La acest summit participa delegatii din 14 state riverane Dunarii - Austria, Bosnia Hertegovina, Bulgaria, Republica Ceha, Croatia, Germania, Muntenegru, Republica Moldova, Romania, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ucraina, Ungaria -, precum si reprezentanti ai landurilor riverane din Austria si Germania. Institutiile europene vor fi reprezentate, alaturi de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, de presedintele Comitetului Regiunilor, Mercedes Bresso. Polonia a fost invitata in calitate de observator.

Lucrarile vor fi impartite in doua sesiuni plenare, precum si un dejun de lucru oferit de primul-ministru Emil Boc sefilor de delegatii si membrilor delegatiilor oficiale, urmate de adoptarea declaratiei de la Bucuresti privind Strategia UE pentru Regiunea Dunarii.

Strategia UE privind regiunea Dunarii, lansata de Romania si Austria in 2008, isi propune sa promoveze cooperarea inter-regionala intre tarile riverane membre sau nemembre UE, cu scopul de a dezvolta infrastructura de transport si energetica, precum si de a stimula cresterea economica si dezvoltarea sociala. In octombrie 2008, in cadrul unei conferinte internationale pe tema Dunarii desfasurate la Bruxelles, comisarul european pentru politica regionala, Danuta Hubner, declara ca "importanta Bazinului Dunarii pentru UE nu poate fi subestimata".

"Dunarea are nevoie de o strategie specifica, comparabila cu strategia pe care o dezvoltam pentru Regiunea Marii Baltice. O abordare de tipul 'unul bun pentru toate' nu functioneaza intr-o Uniune cu 27 de state membre si 271 de regiuni. Avem nevoie de o politica specifica pentru Dunare, care sa raspunda nevoilor ecologice, de transport si socio-economice" - a precizat Hubner, citata de Agerpres.