"Romii nu pot reprezenta o problema pentru niciun stat in vederea intrarii in Spatiul Schengen. Nu restrictiile vor rezolva problema, ci mai degraba deschiderea spatiului Schengen". Declaratia vine din partea unui sustinator activ al programelor de integrare sociala a comunitatii roma din Bulgaria, Maria Metodieva. In ceea ce priveste situatia romilor din Franta, ceea ce au facut autoritatile din Hexagon "este ilegal", dar pe de alta parte "romii sunt uitati de institutiile publice din Romania", sustine Belen Sanchez-Rubio, coordonator al organizatiei Fundacion Secretariado Gitano din Spania. Maria Metodieva si Belen Sanchez-Rubio au fost prezente in Romania in calitate de parteneri ai Fundatiei Soros Romania, care a lansat marti un proiect dedicat integrarii romilor pe piata muncii.

Este vorba despre proiectul "EU Inclusive - transfer de date si experiente privind integrarea pe piata muncii a romilor intre Romania, Bulgaria, Italia si Spania". Programul se va derula pe o perioada de doi ani, este finantat din Fondul Social European - "Investeste in oameni!" si se desfasoara in parteneriat cu Fundacion Secretariado Gitano din Spania, Fondazione Casa della Carita Angelo Abriani din Italia si cu Open Society Institute-Sofia din Bulgaria. Proiectul lansat de Fundatia Soros Romania vizeaza realizarea unei diagnoze a situatiei integrarii romilor pe piata muncii, in cele patru state partenere. Baza de date va reflecta situatia migrantilor romi si va putea fi folosita de autoritatile nationale, a explicat Gabriel Petrescu, managerul acestui proiect.

Asculta interviul integral cu Belen Sanchez-Rubio, coordonator al organizatiei Fundacion Secretariado Gitano din Spania

Descarca fisierul audio in format MP3

"Inainte de toate, romii sunt cetateni ai Romaniei si ai Bulgariei. (…) Trebuie sa existe o mare vointa politica la nivel national pentru a imbunatati standardele de viata ale comunitatii roma. Si nu este doar o problema nationala, dar si una internationala care trebuie confruntata si rezolvata adecvat. Este nevoie de interventia Uniunii Europene", a declarat Maria Metodieva. In Spania, comunitatea roma a devenit o prioritate a autoritatilor inca de acum 20 de ani, a declarat Belen Sanchez-Rubio, coordonator al organizatiei Fundacion Secretariado Gitano din Spania. Rezultatul este ca acum doar 7% dintre tiganii spanioli nu sunt integrati in societate. "Abia atunci cand ai informatii obiective si date exacte poti schita anumite politici", a precizat aceasta.

Asculta interviul integral cu Maria Metodieva, coordonator al Open Society Institute-Sofia din Bulgaria

Descarca fisierul audio in format MP3

In ceea ce priveste situatia romilor din Franta, "toti au un pic de vina", sustine Belen Sanchez-Rubio. Ceea ce au facut autoritatile din Hexagon "este ilegal", dar pe de alta parte "romii sunt uitati de institutiile publice din Romania". "Guvernul francez violeaza valorile si tratatele europene, iar asa ceva trebuie pedepsit. (…) Dar bineinteles ca trebuie sa ne uitam si la situatia din Romania. Cred ca si guvernul Romaniei ar trebui sa analizeze motivele pentru care propriii cetateni, cetatenii romi, vor sa plece din tara. Investesc ei destul de multi bani, au politicile corecte? Cred ca nu. Si cred ca Uniunea Europeana trebuie sa aiba o strategie in aceasta problematica pentru ca acum vedem situatia romilor romani in Franta, dar situatia critica a celei mai mari minoritati din Europa - comunitatea roma - este ceva comun in fiecare stat membru. Discriminarea, excluziunea sociala, lipsa de oportunitati reprezinta elemente comune ale intregii Europe", a declarat aceasta.

Obiectivul proiectului in valoare de peste 9 milioane de lei este de a colecta date in ceea ce priveste prezenta tiganilor pe piata fortei de munca si a integrarii sociale. Dupa aceasta etapa, partenerii vor compara bazele de date obtinute pe cele patru state, vor identifica solutiile pe care le pot promova si le vor pune la dispozitia autoritatilor din statele care fac parte din proiect.

Integrarea romilor si aderarea Romaniei la Spatiul Schengen

Lansarea programului vine in contextul in care, la nivel european, a inceput o adevarata dezbatere cu privire la problematica romilor si aderarea Romaniei la Spatiul Schengen. Cea mai recenta luare de pozitie apartine partidului prezidential Uniunea pentru o Miscare Populara (PP) care a anuntat prin vocea purtatorului de cuvant ca intrarea Romaniei in Spatiul Schengen ar trebui conditionata de integrarea romilor. "Imi doresc ca intrarea Romaniei in Spatiul Schengen sa fie subordonata eforturilor si vointei de a-si integra cetatenii romi", a precizat Frederic Lefebvre.

Francezii sunt cei care au corelat pentru prima oara cele doua problematici (aderarea Romaniei la Spatiul Schengen si situatia romilor). La inceputul lunii septembrie, secretarul francez de stat pentru afaceri europene, Pierre Lellouche, a recunoscut ca nu poate fi facuta legal nicio legatura intre conditionarea aderarii Romaniei la Spatiul Schengen de solutionarea problemei tiganilor. Insa a precizat ca problema este legata de mecanismul de cooperare si verificare pe justitie (MCV).

In luna august, autoritatile din Franta au daramat 128 de tabere ilegale si au repatriat peste 900 de persoane catre Romania si Bulgaria, provocand reactia dura a opozitiei de la Paris si a organizatiilor pentru apararea drepturilor omului. Campania declansata de oficialii de la Paris a fost considerata "ilegala" si "rasista". Autoritatile franceze sustin insa ca nu este vorba despre expulzari, ci despre repatrieri voluntare. Repatrieri care au loc in schimbul a 300 de euro de adult si a 100 de euro de copil minor. Masurile guvernului francez au fost criticate dur de Natiunile Unite, de Consiliul Europei si de Liga franceza a Drepturilor Omului, care sustine ca este vorba despre "rasism institutionalizat".

La inceputul saptamanii, deputatul Nicolae Paun declara in cadrul unei dezbateri organizate de Partida Romilor 'Pro-Europa' la Parlament ca, daca statul nu va reusi sa atraga fonduri europene si sa realizeze o strategie in aceasta directie, "in primavara, un mare numar de cetateni romi din Uniunea Europeana vom cere azil politic in Statele Unite ale Americii". ​