Cea de-a treia runda a negocierilor bilaterale cu SUA pe tema participarii Romaniei la sistemul de aparare antiracheta va avea loc in toamna acestui an, informeaza Ministerul Afacerilor Externe.

Decizia privind stabilirea urmatoarei runde a negocierilor are loc dupa ce, luni si marti, o delegatie din SUA a fost prezenta la Bucuresti pentru a continua discutiile pe acest subiect.

Delegatia americana a fost condusa de Frank Rose, adjunctul asistentului secretarului de stat pentru controlul armamentelor, iar cea a Romaniei de secretarul de stat pentru afaceri strategice in MAE, Bogdan Aurescu.

"Cu prilejul rundei din aceste zile, au fost continuate negocierile privind cadrul juridic care va reglementa amplasarea pe teritoriul Romaniei a unor componente ale sistemului american de aparare antiracheta in Europa, fiind inregistrate progrese semnificative", se arata in comuniatul MAE.

Programul negocierilor a inclus si intrevederi intre sefii celor doua delegatii, pentru discutarea relatiilor bilaterale, a aspectelor de securitate de interes reciproc, precum si a evolutiilor specifice pe plan international si in cadrul NATO.

In data de 4 februarie, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a aprobat acceptarea invitatiei partii americane, transmisa de presedintele SUA, Barack Obama, privind participarea Romaniei la dezvoltarea abordarii adaptive in etape a sistemului de aparare antiracheta din Europa.

Noua abordare garanteaza acoperirea integrala a teritoriului Romaniei impotriva posibilelor amenintari reprezentate de rachetele cu raza scurta sau medie de actiune.

Procesul de negociere a fost precedat de doua runde de consultari, la 4 februarie si 11 mai 2010, si a fost declansat oficial la 17 iunie 2010, odata cu vizita la Bucuresti a unei delegatii conduse de Ellen Tauscher, subsecretarul de stat pentru controlul armamentelor si securitate internationala.