Fostul procuror militar Dan Voinea a declarat miercuri ca deshumarea ramasitelor sotilor Nicolae si Elena Ceausescu nu va schimba nimic, pentru ca se stia inca din 1989 ca ei au fost ingropati in Cimitirul Ghencea, transmite Agerpres. Declaratia lui Voinea a fost facuta in aceeasi zi in care sotii Ceausescu au fost deshumati, la 21 de ani de la moartea cuplului. Medicii legisti au prelevat probe de la fostul cuplu prezidential, pentru a face testul ADN.

Sotii Ceausescu au fost deshumatiFoto: Agerpres

Voinea a declarat ca decizia ingroparii sotilor Ceausescu intr-un loc necunoscut s-a luat pentru ca mormintele sa nu fie profanate.

"Decizia de executare a celor doi a fost luata la Ministerul Apararii de catre Ion Iliescu, Silviu Brucan, Petre Roman, Victor Stanculescu, cei care au preluat puterea atunci", a spus Voinea, adaugand ca nici el, nici presedintele completului, judecatorul Gica Popa, nu au stiut ca pe 25 decembrie 1989 sotii Ceausescu vor fi executati.

Voinea a spus ca pe el si pe Popa ii interesa doar inceperea procesului, pentru ca era o presiune extraordinara din partea populatiei. Fostul procuror a afirmat ca judecatorul Popa era convins ca procesul va dura, se vor audia martori, insa Stanculescu i-a anuntat ca au la dispozitie doar o ora.

Voinea e de parere ca decizia de a-i condamna la moarte pe Nicolae si Elena Ceausescu a fost una corecta, avand in vedere faptele grave de care erau acuzati.

Dan Voinea este procurorul care a citit actul acuzarii in cadrul procesului impotriva sotilor Ceausescu, desfasurat pe 25 decembrie 1989 la o unitate militara din Targoviste.

Ramasitele sotilor Ceausescu au fost deshumate miercuri de o echipa de medici de la Institutul de Medicina Legala din Bucuresti. Acest demers a fost facut de singurul fiu ramas in viata, Valentin Ceausescu, si de Mircea Opran - sotul Zoei Ceausescu, si are ca scop sa stabileasca in mod cert daca Elena si Nicolae Ceausescu au fost inmormantati la Cimitirul Ghencea.