Dunarea a depasit la Braila cu 10 centimetri cota istorica din 2006, luni inregistrandu-se 709 centimetri si un de debit de 15.040 de metri cubi pe secunda, transmite Agerpres. Potrivit informatiilor, prognozele indica o crestere a nivelului fluviului de pana la 733 de centimetri pe 9-10 iulie. Administratia Nationala "Apele Romane" a anuntat, luni, ca Dunarea depaseste cotele istorice din 2006 in trei sectiuni: Braila cu 20 cm, Galati cu 13 cm si Fetesti cu 22 cm.

Apele au inundat mare parte din cladirile aflate pe faleza Dunarii, zona libera, portul, docurile, mai multe strazi care duc spre fluviu, bancile si aleile de promenada de pe faleza, terasele aflate pe malul apei, precum si pontoanele care faceau legatura cu restaurantele plutitoare. Agerpres scrie ca mai multe strazi din oras sunt impracticabile, iar cladirea Capitaniei Portului, sediul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala, restaurantul 'Marinarul' sunt inconjurate de apa.

Pe o lungime de un kilometru din faleza Dunarii exista un dig de protectie in calea apelor, format din peste 5.000 de saci de nisip.

Comitetul pentru Situatii de Urgenta Braila a hotarat, inca de saptamana trecuta, sa opreasca pomparea apei din zona Portului Braila, in conditiile in care se preconizeaza o crestere a nivelului Dunarii pana la 733 de centimetri, ceea ce va duce la inundarea in totalitate a falezei, zonei libere, a portului si a docurilor.

Problema cea mai sensibila in ceea ce priveste cresterea nivelului si a debitului Dunarii se gaseste in Insula Mare a Brailei (IMB), unde Comitetul pentru Situatii de Urgenta a conceput un plan de evacuare, in maximum 36 de ore, a celor peste 6.000 de locuitori, in situatia in care digul ar ceda sub presiunea apelor sau Dunarea ar depasi stavilarul.

Echipe ale SC TCE 3 Brazi, arendasul IMB, angajati ISU si jandarmi lucreaza la inaltarea digului cu saci de pamant si intervin in regim de urgenta in momentul in care apar grifoane, fenomen extrem de periculos, care poate duce la daramarea digului si este consolidat in permanenta cu saci de nisip si pietris.

Accesul catre punctul de Trecere Bac Gropeni, care face legatura cu Insula Mare a Brailei, se face cu dificultate din cauza cresterii nivelului Dunarii, iar pe fluviu s-au impus restrictii de viteza. Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Braila, maior Stefan Stoian, in localitatea Bertestii de Jos a fost inchis Drumul Comunal 15 Bertesti - Stancuta.

Potrivit specialistilor, Dunarea nu reprezinta o amenintare pentru digul Noianu - Chiscani, din localitatea Chiscani, care a fost consolidat anul trecut si este considerat de specialisti cel mai rezistent din tara.