Vaccinul Pandermix impotriva gripei H1N1, produs de laboratoarele britanice GlaxoSmithKline (GSK) continua sa dea nastere la controverse, in contextul in care in Elvetia s-au inregistrat saptamana aceasta primele decese, cauzate de gripa porcina, relateaza AFP.

"Swissmedic [Agentia Elvetiana pentru Medicamente - n.r.] continua sa nu autorizeze utilizarea Pandermix la copiii sub 18 ani", a explicat duminica vicedirectorul autoritatii de reglementare a medicamentelor din Elvetia, Hans-Beat Jenny. De asemenea, Swissmedic continua sa interzica vaccinul si pentru femeile insarcinate.

De cealalta parte, Oficiul federal al sanatatii publice recomanda folosirea vaccinului GSK inclusiv pentru copiii de peste sase luni.

"Vaccinul Pandermix este de preferat sa fie recomandat pentru persoanele de peste sase luni, deoarece permite obtinerea unei foarte bune protectii printr-o singura injectie la toate grupele de varsta", indica Oficiul in ultimele sale recomandari.

Diferendul dintre Swissmedic si Oficiul federal al sanatatii publice are loc pe fondul desfasurarii planului de vaccinare lansat la jumatatea lunii noiembrie in Elvetia si al criticilor presei care vorbeste despre confuzie.

Doua alte vaccinuri impotriva A/H1N1 sunt in prezent autorizate in Elvetia - Focetria si Celtura, produse de grupul farmaceutic elvetian Novartis.