Ministrul Culturii, Theodor Paleologu, a declarat marti, in cadrul unei dezbateri, ca prerogativa de expropriere pentru utilitate publica a proprietarilor de imobile protejate supuse degradarii trebuie sa apartina ministerului Culturii, asa cum este cazul prerogativei de clasare/ declasare a monumentelor, transmite Mediafax. Dezbaterea a fost organizata de Institutul Cultural Roman din Capitala, pe marginea Raportului Comisiei prezidentiale pentru patrimoniu.

Theodor Paleologu a declarat ca sunt situatii in care nu aproba avizul consultativ dat de Comisia Nationala a Monumentelor Istorice (CNMI), din cadrul Ministerului Culturii, Cultelor si Patrimoniului National (MCCPN), dar acest lucru se intampla numai cand acesta este negativ, adica atunci cand se recomanda declasarea unui monument. In acest caz, ministrul hotaraste clasarea monumentului respectiv.

  • "Stiu ca exista o anumita iritare fata de aceasta practica, dar mi-o asum, pentru ca filosofia mea politica este, parafrazandu-l pe Descartes, cu cat calc mai multa lume pe nervi, cu atat e mai bine. Asta e viziunea mea despre rolul pe care il am, daca ai buget mic, macar sa calci cat mai multa lume pe nervi, asta e puterea pe care o am eu, personal."

Paleologu a adaugat ca sustine pastrarea acestei prerogative de clasare sau declasare a unui monument in mana ministrului Culturii, la fel cum doreste sa apartina tot ministrului prerogativa exproprierii pentru utilitate publica a proprietarilor de imobile protejate supuse degradarii. Aceasta decizie este luata in prezent de autoritatile locale.

  • "Legat de descentralizare, va spun ca mi-am meritat porecla de ministru al incapatanarii nationale, nevrand sa cedez sub nicio forma tot ce tine de politica de patrimoniu catre autoritatile locale. A fost toata acea discutie despre descentralizare si ideea unor edili era sa preia declasarea si clasarea de monumente, adica, pe scurt, sa demoleze dupa cum ii taie capul, obtinand avize la comanda. Asta chiar e o chestiune pentru care m-am batut cu oameni foarte puternici, mult mai puternici decat mine si vad ca, pana la urma, s-a renuntat la dorinta aceasta, care ar fi fost o catastrofa."
  • "Nu va ascund ca a fi ministru in Romania inseamna sa cheltui cam 90% pe evitarea unor dobitocii monumentale si dupa aia, cu ce iti ramane, mai reusesti sa faci un festival, o chestie frumoasa."