Autoritatile israeliene si-au dat acordul – la insistentele MAE – ca 63 de cetateni romani, cu dubla cetatenie romana si palestiniana, sa paraseasca Fasia Gaza prin puntul de frontiera Erez, incepand de luni, de la ora 6:30. Numai ca autocarul in care se aflau acestia a fost nevoit sa se intoarca din drum din cauza tirurilor cu rachete, informeaza MAE.

Ministerul de Externe a intreprins demersurile pentru repatrierea romanilor din Fasia Gaza care si-au exprimat dorinta de a parasi zona de conflict. Multi dintre ei nu mai aveau acte de identitate valabile, iar MAE a decis ca personalul consular de la Ambasada din Tel Aviv sa fie la punctul de frontiera Erez pentru a asigura eliberarea actelor necesare tranzitarii teritoriului israelian.

In noaptea de duminica spre luni toate familiile interesate a pleca din Gaza au fost informate de personalul ambasadei de disponibilitatea autoritatilor israeliene de a permite tranzitarea Israelului incepand de luni, de la ora 6.30. Este vorba despre 63 de persoane.

Actiunea a fost organizata in cooperare cu autoritatile diplomatice si militare israeliene si cu sprijinul Crucii Rosii palestiniene din Gaza, care a pus la dispozitie autocare cu o capacitate de 200 de locuri pentru transportul din Gaza City la Erez, informeaza MAE.

Primul autocar cu cetateni straini care a primit acordul pentru evacuare a ajuns in apropierea punctului de frontiera de la Erez, insa a fost nevoit sa se intoarca din drum din cauza tirurilor cu rachete.

Crucea Rosie si Semiluna Internationala nu si-au asumat responsabilitatea continuarii calatoriei pana la Erez, mai arata MAE printr-un comunicat de presa.

Ministerul da insa asigurari ca personalul diplomatic de la Tel Aviv tine legatura cu romanii din Gaza si cu autoritatile israeliene pentru continuarea actiunilor de evacuare.