Bărbatul reținut după ce a făcut inscripţiile graffiti pe mai multe biserici şi monumente din Capitală, printre care și „Memorialul Renașterii” din Piața Revoluției, susține că a vrut să „repare onoarea ordinului masonic, care a fost trădat și furat”: „Eu sunt reîncarnat din a cincea viață”.

Monumente vandalizateFoto: Hotnews / Victor Cozmei

Bărbatul, în vârstă de 35 de ani, arhitect, a fost reținut joi.

Întrebat, joi, de jurnaliști de ce a vandalizat monumentele, el a susținut că a vrut să „repare onoarea ordinului masonic”:

  • „Pentru a repara onoarea ordinului masonic, care a fost trădat și furat. Eu sunt reîncarnat din a cincea viață, da.
  • Nu este vorba de o iluzie sau despre o ideologie, este religia masonică, care consider că a fost furată ca bun intelectual, ca bun spiritual, înlocuită prin - să folosesc cuvântul bafometism, satanism - care a luat forma religiei creștine”.

Întrebat dacă este arhitect, bărbatul a confirmat, spunând că a studiat Arhitectura. Chestionat dacă lucrează undeva, el a spus: „Da, da, am cursuri de artă, de desen”.

Conform unui comunicat al Poliției Capitalei, în noaptea de marți spre miercuri au fost scrise mesaje pe pereții mai multor biserici și monumente din sectoarele 1 și 3, unele dintre acestea fiind clasate ca monumente istorice.

Autorul a folosit un spray tip graffiti, fiind vandalizate zidul Bisericii „Sfântul Nicolae Dintr-o Zi” de pe strada Academiei și gardul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” de pe strada Scaune, precum și monumentul „Memorialul Renașterii” și ansamblul de statui ale lui Iuliu Maniu din Piața Revoluției. Cele două biserici și „Memorialul Renașterii” sunt clasate ca fiind monumente istorice.