Românii care trăiesc în Spania ar putea obține cetățenia acestei țări fără a fi obligați să renunțe la cea română, cum e în prezent. Premierii Nicolae Ciucă și Pedro Sanchez au convenit înființarea unui grup de lucru în acest sens.

Pedro Sanchez si Nicolae CiucaFoto: Guvern, Facebook
  • „În Spania trăiesc în jur de 1,1 milioane de români și am hotărât să creăm un grup de lucru care va analiza posibilitatea de a ajunge să aibă cetățenie spaniolă, fără să fie nevoiți să renunțe la cetățenia română”, a precizat miercuri premierul Spaniei, Pedro Sanchez, într-o conferință comună cu premierul României, Nicolae Ciucă.

În prezent, Spania nu permite cetățenilor români dreptul la dubla cetățenie, astfel, că dacă aceștia dobândesc cetățenia spaniolă sunt obligați să renunțe la cea română.

Premierii celor două țări au semnat o declarație comună în care se arată că „cele două țări sunt de acord să înființeze un grup de lucru în vederea analizării soluțiilor pentru acordarea dublei cetățenii membrilor comunității române din Spania.”

Premierul spaniol a spus că grupul de lucru va avea reprezentanți din Ministerele Afacerilor Externe și de Interne din cele două țări, iar premierul Ciucă și-a exprimat încrederea că o soluție în privința acordării dublei cetățenii va fi acordată „într-o perioadă nu foarte îndepărtată”.

Premierul Spaniei a menționat că țara sa își va respecta angajamentul pentru prezența militară pe Flancul Estic.

„Avem un angajament foarte clar pe frontul estic din Europa. Vom trimite 130 de militari și 8 avioane militare pentru a desfășura operațiuni în Marea Neagră.”, a spus premierul spaniol.

La rândul său, premierul Ciucă a mulțumit omologului spaniol „pentru decizia de a întări prezența forțelor spaniole pe Flancul de Est.”

„Discutăm deja de prezența unui radar pe flancul estic și de personal care asigură operativitatea acestui echipament și este de asemenea important de subliniat că nu peste mult timp vor fi prezente în România 8 avioane de luptă cu personalul aferent, o contribuție solidă la asigurarea măsurilor de securitate pe Flancul Estic.”, a spus Ciucă.

Miniștri din ambele țări au semnat șapte memorandumuri de înțelegere în domenii precum muncă, sănătate, afaceri externe, cooperare culturală, protecție civilă și agricultură.