Administratia prezidentiala de la Chisinau afirma ca guvernul moldovean a impiedicat participarea lui Igor Dodon la cea de-a 72-a sesiune anuala a Adunarii Generale a ONU de la New York. Acuzatia a fost facuta de purtatorul de cuvant al presedintelui, Ion Ceban, intr-un interviu acordat agentiei rusesti Tass, informeazaRadio Chisinau.

Igor DodonFoto: Publika.md

"Guvernul, format dintr-o coalitie de partide proeuropene, prin Ministerul de Externe, a facut tot posibilul ca presedintele Republicii Moldova sa nu poata vorbi la ONU. Tara, contrar regulilor general acceptate, va fi reprezentata de premierul Pavel Filip. Acest lucru s-a facut cu scopul de a folosi tribuna organizatiei pentru declaratii impotriva Rusiei pentru a imbunatati cota de popularitate a coalitiei proeuropene, a carei guvernare a fost marcata de coruptie si de scaderea nivelului de trai al cetatenilor", a afirmat Ceban in interviul citat.

La randul sau, Igor Dodon a comentat ca "pozitia guvernului pe care o va reprezenta Pavel Filip este doar pozitia Partidului Democrat, - care nu are nimic comun cu opinia majoritatii cetatenilor tarii".

La 23 august, presedintele Parlamentului de la Chisinau, Andrian Candu, a anuntat ca autoritatile Republicii Moldova au solicitat Organizatiei Natiunilor Unite sa includa subiectul retragerii trupelor militare straine de pe teritoriul republicii pe agenda celei de-a 72 sesiuni a Adunarii Generale a ONU.

Moscova a criticat dur initiativa, iar ambasadorul Republicii Moldova in Rusia, Andrei Neguta, a fost convocat la MAE rus, unde initiativa autoritatilor moldovene a fost calificata drept "provocatoare".

Subiectul "Retragerea completa a fortelor militare straine de pe teritoriul Republicii Moldova" a fost inclus, la cererea Chisinaului, pe lista punctelor suplimentare de pe agenda celei de-a 72-a sesiuni a Adunarii Generale ONU si va fi examinat in octombrie, a anuntat Ministerul Afacerilor Externe si al Integrarii Europene (MAEIE) de la Chisinau