Presedintele Traian Basescu i-a trimis premierului Calin Popescu Tariceanu o scrisoare in care ii solicita acestuia sa renunte la propunerea de numire a Noricai Nicolai in functia de ministru al Justitiei. Premierul a anuntat, dupa sedinta de Guvern de miercuri, ca mentine propunerea de nominalizare a lui Nicolai la portofoliul Justitiei.

"Perceptia publica la adresa Noricai Nicolai nu este de natura sa duca la cresterea increderii in justitia din Romania", se arata in scrisoarea sefului statului.

In scrisoare se face referire la incidentul in care Norica Nicolai a fost implicata ca senator, cand nepoata acesteia a fost surprinsa votand in Parlament.

"Functia de ministru al Justitiei presupune reputatie nestirbita si moraliatate", se mai arata in scrisoarea presedintelui.

Traian Basescu solicita, in aceeasi scrisoare, desemnarea unui alt candidat pentru functia de ministru al Justitiei.

Premierul a anuntat ca-si mentine propunerea pentru portofoliul Justitiei.

Vice-presedintele grupului socialist din Parlamentul European, Hannes Swoboda, a declarat pentru RFI Romania ca “In general, imaginea Romaniei se deterioreaza din cauza acestor certuri. Noi nu putem spune daca Norica Nicolai ar putea fi un ministru bun sau nu, dar cred ca in acest caz se obisnuieste ca premierul sa vorbeasca informal cu presedintele despre aceste chestiuni, astfel incat sa se gaseasca un nume care sa fie acceptat si nu respins din nou, pentru a nu lasa impresia in randul comunitatii internationale ca aceste chestiuni nu sunt tratate cu grija corespunzatoare”.

Swoboda a mai spus ca "nu vreau sa o judec pe doamna Macovei si sa spun daca era buna sau rea, dar macar a dat Uniunii Europene impresia ca lupta pentru a avea o societate fara coruptie. Succesorii ei implicati in aceste dispute nu ajuta tara. Ar trebui gasita alta personalitate serioasa, nepartizana, o personalitate in care Uniunea Europeana sa aiba incredere. De aceea spun ca aceasta chestiune este mai delicata decat multe altele”.

Crin Antonescu (PNL): Liberalii mentin nominalizarea Noricai Nicolai

Vicepresedintele liberal Crin Antonescu a anuntat ca PNL isi mentine categoric nominalizarea Noricai Nicolai pentru postul de ministru al Justitiei si atrage atentia ca presedintele Traian Basescu nu poate bloca numirea ei, potrivit deciziei Curtii Constitutionale.

El a declarat ca: "Sunt obisnuit cu inventiile lui Traian Basescu sunt consternat de faptul ca presedintele, dupa aproape o luna, dupa ce aceasta propunere a fost facuta publica vine astazi si debiteaza practic in acest text lucruri fara absolut nici o acoperire. " Crin Antonescu spune ca Norica Nicolai este unul dintre politicienii cei mai cunoscuti si cei mai credibili din Romania.

Victor Ponta (PSD): Un nou episod din razboiul presedinte-premier

Vicepresedintele PSD Victor Ponta considera ca gestul presedintelui face parte din batalia dintre seful statului si premier, iar singura victima este sistemul judiciar. "Sunt convins ca in 2008, indiferent cine va fi ministru al Justitiei, Romania nu va beneficia de o Justitie functionala, intrucat sistemul juridic va fi victima bataliei dintre presedinte si premier, ca si pana acum. Pana cand unul dintre ei nu va disparea din scena, nu o sa avem o Justitie independenta si eficienta."

Lucian Bolcas (PRM): Basescu obstructioneaza Guvernul

Vicepresedintele PRM, Lucian Bolcas, a declarat ca "presedintele Traian Basescu uzeaza de toate mijloacele, chiar daca sunt dincolo de Constitutie si de legi, pentru a obstructiona activitatea Guvernului si a institutiilor statului in general".

Liderul peremist afirma ca "este evident ca se foloseste un pretext si se ridica, in acelasi timp, si o problema de constitutionalitate, in sensul ca in conditiile numirii unor ministri care nu duc la schimbarea structurii politice a Guvernului si nu necesita acordul Parlamentului, este responsabil primul-ministru in legatura cu desemnarea ministrilor Cabinetului sau. Insa in acest caz decretul prezidential are numai un caracter de reprezentativitate, acesta nu poate refuza semnarea unui asemenea decret, indiferent de argumentele pe care le aduce".

Sabin Cutas (PC): Presedintele procedeaza incorect

Conservatorul Sabin Cutas considera ca presedintele Traian Basescu a procedat incorect in acest caz. El spune ca nominalizarea a fost facuta cu mult timp in urma, iar seful statului ar fi trebuit sa anunte mai demult ca nu o vrea pe Norica Nicolai la Ministerul Justitiei.