​Asociatia Alianta pentru Combaterea Abuzurilor, o organizatie non-guvernamentala din Brasov, reclama faptul ca Ministerul Justitiei isi rezerva in mod ilegal optiunea de a selecta participantii la dezbaterea publica privind proiectele de ordonanta de urgenta pentru gratierea unor persoane condamnate si dezincriminarea unor infractiuni.

Protest anti-gratiereFoto: Facebook / Dan Mihai Balanescu

"Potrivit anuntului postat pe site-ul institutiei, Ministerul Justitiei isi rezerva practic dreptul de a <> participantii la dezbaterea publica de luni, 30 ianuarie 2017, sub pretextul ridicol ca <>. Asadar (...) Ministerul Justitiei invoca propria culpa, propria indolenta/rea credinta organizatorica, pentru a limita dreptul la exprimare al persoanelor interesate de aceasta dezbatere extrem de importanta", reclama ONG-ul, intr-un comunicat remis HotNews, vineri.

Asociatia Alianta pentru Combaterea Abuzurilor a trimis Ministerului Justitiei o petitie prin care solicita respectarea dreptului legal al tuturor persoanelor interesate de a se inscrise si a participa la dezbaterea publica organizata de Ministerul Justitiei luni, 30 ianuarie 2017, avand ca obiect proiectul de OUG de modificare si completare a CP si CPP si proiectul de OUG privind gratierea unor pedepse

Alianta pentru Combaterea Abuzurilor atrage atentia Ministerul Justitiei ca:

  • "In primul rand, aceasta CENZURARE este ILEGALA. Astfel, dispozitiile art. 7, alin. 10), lit. a) si b) din Legea 52/2003 NU cenzureaza inscrierile la dezbatere ci, dimpotriva, reglementeaza faptul ca prin dezbaterea publica <> iar <>, ceea ce inseamna ca Nu aveti dreptul sa cenzurati inscrierile la dezbatere.
  • In al doilea rand, aceasta CENZURARE e fondata pe un pretext lamentabil si nu pe un motiv real. Astfel, daca ar dori sa respecte dispozitiile legale si sa organizeze o dezbatere autentica tinand seama de interesul starnit de aceste acte normative (si nu o pseudo-dezbatere formala asupra careia sa planeze suspiciunea ca a fost  organizata numai pentru expunerea unor opinii favorabile proiectelor de catre persoane <> de Ministrul Florin Iordache), Ministerul Justitiei ar avea cel putin doua optiuni, ambele la fel de usor de pus in practica: fie sa organizeze dezbaterea intr-o sala cu capacitate mai mare (posibil in Parlament), fie sa organizeze dezbaterea in aceeasi sala de 50 de locuri, dar in mai multe <> de cate doua sau mai multe ore, astfel incat sa poata participa toate persoanele interesate sa-si exprime opiniile/recomandarile".