APIA a acordat ajutoare UE pentru 96,63% din cererile formulate de fermieri, ceea ce inseamna 1,901 miliarde euro din care, efectiv in conturile fermierilor a fost platita suma de 1,877 miliarde euro, potrivit Mediafax.

In vreme ce o serie de crescatori de animale protesteaza solicitand chiar demisia inaltilor oficiali din fruntea MADR si APIA, reclamand ca nu le-au fost platite subventiile, APIA a intocmit lista subventiilor acordate fermierilor. Suma totala autorizata la plata este de 1.901,33 milioane euro din care efectiv platita in conturile fermierilor este suma de 1.877,60 milioane euro, pe toate tipurile de fonduri - Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (FEADR) si Buget National, cu urmatoarele sume: 1.393,18 milioane de euro din FEGA, 210,82 milioane euro din FEADR, 273,60 milioan euro de la buget. Pe langa sumele respective, acordate pentru anul 2015, s-au facut plati si pentru Masura 214 - 'Plati privind agromediu' in valoare de 15,5 milioane euro.

"Cu prilejul videoconferintei de joi, directorii executivi ai centrelor judetene si-au asumat termenele pana la care vor finaliza autorizarea platilor pentru cererile de plata fara probleme deosebite care tin de dezvoltarea aplicatiei sau de necesitatea clarificarilor cu fermierii pentru erorile depistate. Termenele asumate se intind cel mult pana la jumatatea saptamanii viitoare, in functie de numarul de dosare din fiecare judet, cu conditia sa nu apara erori informatice. In urma acestei videoconferinte, au fost autorizati la plata inca 4.214 fermieri, urmand ca vineri, 19 august, sa se emita ordinele de plata pentru acestia", au precizat surse autorizate din cadrul MADR.

Potrivit Ministerului Agriculturii, pana la data de 18 august 2016, din totalul de 944.075 cereri unice de plata aferente campaniei agricole din 2015 au fost emise ordine de plata pentru 96,63% din cereri, reprezentand un numar de 912.296 de fermieri (pentru cel putin o schema de plata). In ceea ce priveste diferenta ramasa la aceasta data, respectiv 31.779 cereri aflate pe fluxul de autorizare, doar pentru 1,6% din numarul total de cereri primite, respectiv pentru 15.572 cereri, nu au fost efectuate plati pe niciuna din schemele de plata.

Din cele 15.572 cereri unice de plata pentru care nu au fost efectuate plati pe niciuna din schemele de plata, 6.891 sunt cereri ale fermierilor care, conform termenelor asumate de APIA de comun acord cu acestia, vor intra la plata pana la sfarsitul lunii august, astfel: 3.863 cereri ale fermierilor selectati la controlul pe teren pentru sectorul zootehnic, incepand cu data de 24 august 2016; 3.028 cereri care au nevoie de completarea sistemului cu noi formulare pentru rezolvarea erorilor sau clarificari ale codurilor de eroare, incepand cu data de 27 august 2016. Functionarii APIA care administreaza cererile unice de plata trebuie sa notifice fermierii pentru clarificarea erorilor din cererile de plata.

Potrivit MADR, la aceasta data, pentru cererile in care au fost solicitate plati pe sectorul zootehnic este necesara clarificarea unui numar de 10.049 erori cu 1.288 fermieri. Intr-o situatie dificila se pare ca sunt si crescatorii de animale care inca mai protestau, vineri, in fata Executivului, refuzand dialogul cu titularul de la Agricultura. "Ministrul ne-a cerut sa stam de vorba, dar deocamdata noi nu avem ce sa mai discutam cu dansul pentru ca am vorbit deja, in prima parte a grevei, de la 1 august, si lucrurile sunt incheiate cu ministerul si cu APIA. Noi stam aici in greva pana cand se platesc banii catre fermieri. Suntem in fata Guvernului sase fermieri. Din declaratiile ministrului, in care nu pot sa mai cred, ca e a cincea runda de declaratii care nu este respectata, ar fi in jur de 22.000 de fermieri ca re nu si-au primit subventiile", a declarant Costel Caras, presedintele Sindicatului Crescatorilor de Taurine din Romania.