Achizitionarea unei aeronave pentru deplasarile demnitarilor intra in linie dreapta, dupa ce a fost publicata in Monitorul Oficial decizia premierului de infiintare a unei Comisii speciale care se va ocupa de intreaga procedura, astfel incat avionul sa fie cumparat pana la sfarsitul anului, anunta Mediafax. Decizia vine in urma unor discutii din luna martie, in cadrul CSAT, si ar fi vorba despre o aeronava cu un istoric de zbor de 3-4 ani.

Potrivit deciziei premierului Dacian Ciolos, care a fost publicata luni in Monitorul Oficial, se infiinteaza o comisie speciala, condusa de ministrul Transporturilor, care are calitatea de presedinte, principalul scop fiind elaborarea unui act normativ privind finantarea achizitionarii avionului.

"Comisia are ca atributii: promovarea, in conditiile legii, a memorandumului prin care se supune aprobarii CSAT formatul pentru constituirea, in mod etapizat, a capabilitatii aeriene destinate zborurilor speciale; elaborarea unui act normativ pentru asigurarea finantarii necesare achizitiei unei aeronave in cursul anului 2016, care urmeaza a fi promovat, in conditiile legii, de autoritatea contractanta; elaborarea normelor speciale de achizitie (...) monitorizarea de catre institutiile implicate a demersurilor necesare pentru operationalizarea aeronavei, incepand cu data de 1 ianuarie 2017, respectiv stabilirea costurilor de mentenanta si operare, precum si formularea propunerilor de alocari bugetare necesare in proiectul bugetului de stat pe anul 2017", se arata in documentul publicat in MO.

Din comisie vor face parte si reprezentanti ai mai multor institutii- cancelaria premierului, Administratia Prezidentiala, Ministerul Finantelor, MApN, MAE, SRI, SIE, STS, SPP, Agentia Nationala de Achizitii Publice, Autoritatea Patrimoniului de stat si Autoritatea Aeronautica Civila.

La sfarsitul lunii aprilie, ministrul Transporturilor, Dan Costescu, a starnit controverse prin declaratiile sale potrivit carora ar urma sa fie achizitionate mai multe aeronave pentru "zboruri speciale"

Ulterior, acesta a precizat ca Guvernul va achizitiona o aeronava la mana a doua pentru deplasarea demnitarilor in functie de ce bani vor fi disponibili la rectificarea bugetara.

El a adaugat ca in august se va sti exact ce aeronava se poate cumpara si potrivit procedurii, dupa alocarea bugetului, Agentia Nationala pentru Achizitii Publice va incepe achizitia publica prin RA-APPS, institutie care va fi propietara aeronavei.

Ministrul Transporturilor, Dan Costescu, a declarat la mijlocul lunii martie ca in ultima sedinta a CSAT s-a convenit ca, pana la sfarsitul anului, Romania sa cumpere o prima aeronava prezidentiala, cel mai probabil cu un istoric de zbor de 3-4 ani, iar, pe viitor, flotila speciala sa ajunga la 3-5 aeronave.