Studentii din ANOSR se intalnesc astazi cu prim-ministrul interimar, pentru a discuta propunerile pentru Legea bugetului de stat pe anul 2016, in domeniul educatiei. Tinerii ii cer premierului interimar, Sorin Cimpeanu, care este ministrul Educatiei, ca educatia sa primeasca 6% din PIB in proiectul de buget de stat, asa cum prevede Legea Educatiei Nationale.

StudentiFoto: Agerpres

Reprezentantii elevilor si ai studentilor se intalnesc astazi, 9 noiembrie 2015, cu prim-ministrul interimar, la guvern, pentru a discuta propunerile pentru Legea bugetului de stat pe anul 2016 in domeniul educatiei, anunta Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR). Amintim ca Guvernul este condus interimar, dupa demisia premierului Victor Ponta, de catre Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei.

Studentii ii "solicita Guvernului Romaniei ca in proiectul de buget de stat pentru anul 2016 domeniul educatiei sa fie unul prioritar, iar dezideratul alocarii a 6% din Produsul Intern Brut pentru acest sector sa se transforme in realitate, cu cresteri bugetare punctuale pentru capitolele de referinta pentru studenti si invatamantul superior: fondul de burse, subventia camine-cantine, subventia pentru transport si finantarea de baza", spun reprezentantii ANOSR, intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Vlad Chereches, presedintele ANOSR, aminteste ca "este pentru prima data cand premierul Romaniei provine din domeniul educational, si avem incredere ca acest lucru se va reflecta pozitiv pentru invatamant in propunerea de buget pe care o va formula guvernul pentru anul 2016".

"Respectarea Legii Educatiei Nationale si alocarea a 6% din Produsul Intern Brut pentru educatie este un obiectiv important, dar si mai important este sa ne asiguram ca orice crestere bugetara existenta se indreapta catre capitolele care au cel mai mare nevoie de acest lucru, cresteri care sa vina in sprijinul direct al studentilor si care sa elimine inechitatile din sistem", sustine Chereches.

ANOSR avertizeaza ca, la nivelul Uniunii Europene, doar Bulgaria aloca un procent din PIB mai mic decat Romania pentru invatamantul superior. In acelasi timp, "intre sistemul de invatamant superior romanesc si cele europene exista un decalaj care creste permanent, din cauza subfinantarii cronice a acestui domeniu in tara noastra", avertizeaza studentii.

Acestia afirma ca, "in ultimii ani, in realizarea bugetului educatiei nu s-a tinut cont nici macar de cei mai elementari factori economici, precum inflatia, fapt care denota o lipsa a unei viziuni de dezvoltare coerente asupra acestui domeniu. De asemenea, desi Romania a depasit criza economica, inca suntem foarte departe de nivelul bugetar pe care sistemul de invatamant l-a atins in anul 2008, an premergator crizei economice".

"Consideram absolut necesar setarea acestui an ca punct de reper si incercarea recuperarii diferentelor aparute in ultimii ani, care se adauga faptului ca nici macar la acel moment nu eram aliniati mediilor Uniunii Europene privind finantarea educatiei, dar eram mult mai aproape decat in prezent", spun studentii.

Ei cer bani mai multi pentru fondul de burse, subventia camine-cantine, subventia pentru transport sau finantarea de baza.