Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) face apel catre persoanele in functii publice sau care sunt formatori de opinie sa promoveze un comportament si un limbaj nediscriminatorii in dezbaterile publice legate de criza refugiatilor.

Colegiul director al CNCD a analizat in sedinta de miercuri "declaratiile din cadrul dezbaterilor publice legate de criza refugiatilor" si si-a exprimat "ingrijorarea cu privire la exprimarile folosite de unii formatori de opinie prin care se stigmatizeaza o intreaga comunitate pe crtiteriul de apartenenta etnica si religioasa", relateaza Mediafax.

"Astfel de exprimari au ca efect crearea unei atmosfere ostile, degradante si umilitoare la adresa unor persoane aflate in situatii vulnerabile. Colegiul director condamna public orice incitare la ura pe criteriul etnic sau religios", se arata in comunicatul CNCD.

Colegiul atrage atentia ca exercitiul libertatii de exprimare, fundamentala intr-o societate democratica, fara sentimentul responsabilitatii inseamna condamnarea ei.

"In acest sens, Colegiul reitereaza apelul catre persoanele care detin functii publice sau sunt formatori de opinie sa promoveze un comportament si un limbaj nediscriminatoriu si sa evite utilizarea unor expresii care promoveaza instigarea la ura sau aduc atingere demnitatii umane", se mai spune in comunicat.

Presedintele CNCD Csaba Asztalos a declarat anterior ca, in sedinta de miercuri, Colegiul director va lua in discutie declaratiile facute in media de fostul presedintele Traian Basescu legat de construirea unei moschei in Capitala si apoi despre refugiati. Colegiul urma sa stabileasca daca se va autosesiza privind aceste declaratii si le va analiza in vederea unei eventuale sanctionari sau va emite un punct de vedere.

Asztalos a precizat, pentru Mediafax, ca declaratiile din spatiul public privind oportunitatea primirii de refugiati in Romania pot exprima o pozitie xenofoba, dar aceasta nu se sanctioneaza, ci discursul in care se fac generalizari, de tipul refugiatii sau musulmanii sunt teroristi, si se incita la ura.