Crestinii ortodocsi o praznuiesc marti pe Sfanta Cuvioasa Parascheva, considerata ocrotitoarea Moldovei si a Bucovinei, fiind cea mai populara dintre toti sfintii ale caror moaste se afla in Romania. In cele cinci zile de cand a inceput pelerinajul la Cuvioasa Parascheva, jandarmeria estimeaza ca 150.000 de pelerini au trecut pe la moastele sfinteiasezate la Catedrala Mitropolitana din Iasi.

Povestea Sfintei Parascheva

Sfanta Parascheva s-a nascut in satul Epivat din Tracia rasariteana, la inceputul secolului al XI-lea. A murit foarte tanara, in jurul varstei de 27 de ani, fara ca nimeni sa stie de sfintenia ei. Dupa ani multi, cand aproape de ea a fost ingropat un marinar, i-au fost descoperite sfintele moaste neputrezite.

De atunci, moastele Cuvioasei Parascheva au facut un veritabil pelerinaj prin toti Balcanii, oprindu-se, in cele din urma, in Moldova, in anul 1641, cand domnitorul Vasile Lupu le-a adus la Iasi. Initial au fost asezate la Biserica Sfintii Trei Ierarhi, apoi la Catedrala Mitropolitana.

De Sarbatoarea Sfintei Parascheva, 14 octombrie, racla cu moastele este scoasa si plimbata prin oras intr-o impresionanta procesiune. Special pentru sarbatoarea Sfintei Parascheva de anul acesta, la Catedrala Mitropolitana din Iasi au aduse si moastele Sfantului Voievod Martir Constantin Brancoveanu.