Peste 250 de politisti fac, miercuri dimineata, 54 de perchezitii pentru probarea unor infractiuni economice savarsite de mai multe persoane fizice si juridice, anunta un comunicat al Politiei Romane. Judetele vizate sunt: Mehedinti, Iasi, Giurgiu, Bihor, Prahova, Dambovita, Arges, Valcea, Dolj, Vrancea, Buzau, Ilfov, Ialomita si Galati.

Anchetatorii verifica 40 de societati comerciale din Romania si 10 societati comerciale din Ungaria, Bulgaria si Polonia care s-ar fi sustras de la plata taxelor si impozitelor.

Faptele s-au petrecut in perioada 2013 - 2014, reprezentantii societatilor implicate ar fi realizat achizitii de marfuri in sistem intracomunitar din Ungaria, Bulgaria si Polonia (mase plastice, materiale de constructie, profile din PVC, tevi, tabla, fier beton), pe care le-ar fi revandut pe piata interna, eludand plata TVA si a impozitului pe profit, prin inregistrarea in contabilitate de achizitii fictive de la alte societati controlate de persoanele banuite, mai scrie sursa citata.

Activitatile infractionale s-ar fi derulat in complicitate cu mai multi transportatori care schimbau documentele de transport la intrarea in tara, creand astfel o aparenta de legalitate a transporturilor de marfuri.

Prejudiciul estimat pana in prezent este de 3 milioane de euro. 30 de persoane vor fi duse la audieri.

Intreaga activitate beneficiaza de suportul tehnic si informativ al Serviciului Roman de Informatii. Actiunea se desfasoara in cadrul unui dosar penal aflat in instrumentarea Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Mehedinti, sub supravegherea Parchetului de pe langa Tribunalul Mehedinti.