Expert Forum (EFOR) organizeaza, marti, la Hotel Epoque din Bucuresti, dezbaterea "Alegerile din Romania, intre improvizatie si bune practici". Potrivit anuntului difuzat pe site-ul organizatiei, in cadrul conferintei, expertii EFOR vor "prezenta cateva concluzii rezultate in urma misiunii noastre de monitorizare si vom lansa un raport in care remarcam probleme de sistem si propunem solutii catre decidenti". Conferinta este moderata de Vlad Mixich, jurnalist Hotnews.ro.

"Intrucat organizarea profesionista a alegerilor tine mai degraba de capacitatea autoritatilor de management electoral de a organiza procesul de vot, de reglementari unitare, clare, care sunt respectate si de alegatori constienti si mai putin de informatia de pe agenda publica, va invitam la o discutie pragmatica despre ce nu functioneaza in administratia electorala din Romania, de ce in 2014 nu avem inca un Cod Electoral in vigoare si despre bunele practici care trebuie adoptate neintarziat de decidenti.

Agenda publica legata de organizarea alegerilor se centreaza in general pe campania electorala, pe competitiile din interiorul partidelor, rezultatele sau fraudele din ziua alegerilor si prea putin asupra procedurilor de organizare a alegerilor, bune practici, implementarea unitara a legislatiei sau pe identificarea vulnerabilitatilor din sistem.

Eforturile EFOR si ale partenerilor au fost orientate asupra componentei tehnice a alegerilor si asupra accesibilitatii alegatorului la procesul electoral. Va vom prezenta cateva concluzii rezultate in urma misiunii noastre de monitorizare si vom lansa un raport in care remarcam probleme de sistem si propunem solutii catre decidenti. Vom incerca sa vedem alaturi de acestia de ce nu avem inca un Cod Electoral in vigoare, care sa reglementeze unitar toate tipurile de alegeri si cum ar trebui dezvoltat un corp profesionist electoral. Si pentru ca eforturile noastre nu se opresc aici, vrem sa dezbatem alaturi de dumneavoastra aceste propuneri si sa intensificam eforturile de adoptare de bune practici in organizarea proceselor electorale din Romania", spun reprezentantii EFOR.

Expert Forum (EFOR) este un think tank din Bucuresti, infiintat de cativa cunoscuti experti in politici publice si buna guvernare care au activat mai bine de un deceniu in societatea civila. Domeniile pe care le acopera includ: reforma administratiei si integritate; descentralizare si finante publice; reforma justitiei si anticoruptie; politici sociale si pensii; energie si transporturi; sanatate.