Primarul municipiului Targu Mures, Dorin Florea, a anuntat miercuri, intr-o conferinta de presa, ca in urma incidentelor de luni, nu va mai permite desfasurarea niciunui mars in oras, cu exceptia unor manifestari comemorative. "Nu voi mai permite niciun mars de-acum incolo. Targu Muresul nu trebuie sa fie poligonul rasfatatilor, a dezmatatilor, a istericilor, a penalilor, a interzisilor si asa mai departe. Mi-a facut o impresie proasta modul in care s-au manifestat pe strada. Mi-ar fi fost rusine daca eram maghiar sa asist la asemenea circ. Comemorarea e comemorare, pui o lumanare, dar circul de care s-a avut nevoie a fost pentru a face Targu Muresul sa arate ca o zona conflictuala", a subliniat primarul, citat de publicatia locala Punctul.ro.

El a aratat ca dupa marsul secuilor a primit doua cereri de autorizare a unor manifestatii din partea a doua organizatii romanesti, Noua Dreapta si Uniunea Vatra Romaneasca, ca nu le va permite acestora sa organizeze vreun mars prin oras: "Nu le vom permite nici lor marsuri, tocmai pentru a cruta targumuresenii. Vatra Romaneasca si Noua Dreapta pot sa faca miting de comemorare, dar nu mars. Vor sa le faca in 16 si 27 martie".

Dorin Florea a mai spus ca va fi mai restrictiv in privinta autorizarii unor miscari de strada si si-a exprimat regretul ca primarii din Miercurea Ciuc si Sfantu Gheorghe, Raduly Robert si Antal Arpad, au participat la actiunea revendicativa de la Targu Mures a Consiliului National Secuiesc. "Va anunt acum in mod direct ca voi fi foarte restrictiv de-acum incolo in ceea ce inseamna folosirea Targu Muresului ca poligon de incercare pentru nervii, umorile, hormonii sau orice fel de atitudini pe care unii le considera ca manifestari in spatiul public. Regret foarte mult ca administratiile din Covasna si Harghita au fost prezente la Targu Mures, la aceasta manifestare care iar a adus o pata neagra Targu Muresului. Auzeam tot felul de politruci cerand UDMR-ului nu stiu ce. Ce sa-i ceri, cand reprezentantii lor de varf erau in Targu Mures cu steagul in brate? Cum sa te delimitezi? O sa gasesc o modalitate prin care aceste lucruri sa nu mai fie poligon de incercare pentru campaniile electorale, debuturi campaniile, sfarsitul campaniilor sau rafuieli personale", a subliniat Dorin Florea.

Primarul a mai afirmat ca el nu merge la Sfantu Gheorghe sau la Odorhei "sa deranjeze populatia" si ca nu intelege de ce colegii sai primari, precum si presedintele CJ Covasna, Tamas Sandor, au incurajat o astfel de manifestare.

In aceeasi conferinta de presa, primarul Dorin Florea a mai anuntat ca si-a dat acordul pentru organizarea activitatilor pe data de 15 martie, zi in care UDMR a pregatit manifestari cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni. Desi Dorin Florea spune ca a avizat aceste manifestari, viceprimarul Ionela Ciotlaus, membru in comisia de avizare a adunarilor publice, spune documentul nu a fost inca eliberat: "La solicitarea UDMR a fost analizata cererea lor de a organiza activitatea comemorativa de la Obeliscul secuilor martiri si parada husarilor calare(...). Comisia, in unanimitate aproba organizarea actiunii comemorative la Obeliscul secuilor martiri si respinge de asemenea in unanimitate solicitarea de parada calare a husarilor". Viceprimarul Ionela Ciotlaus mai spune ca decizia de interzicere a paradei calare a fost luata din cauza ca in Codul Rutier, la articolul 71, interzice accesul calare pe drumurile publice din municipii. "Avizul nostru este consultativ, e adevarat ca decizia primarului este suverana, dar si in aceste conditii, daca aproba parada husarilor, trebuie sa revina in comisie solicitarea UDMR prin care sa se stabileasca clar cati cai vor participa, despre cati husari este vorba, ca pot fi 500, pot fi 2, pot fi 50, oricati", afirma viceprimarul.

Cateva mii de persoane au participat, luni, la comemorarea secuilor martiri de la Targu Mures dupa care au pornit, luni seara, intr-un mars neautorizat pe strazile din Targu Mures. Potrivit presei locale, marsul organizat de Consiliul National Secuiesc a fost interzis de autoritatile locale, care au aprobat doar o ceremonie de comemorare. Actiunea a fost marcata de imbranceli intre manifestanti si fortele de ordine.