Nicolae Vlad, ucigasul studentei japoneze Yurika Masuno si al altor doua femei, a fost condamnat definitiv, luni, la inchisoare pe viata de judecatorii instantei supreme, care au respins recursul acestuia la decizia din martie a Curtii de Apel Bucuresti. In acelasi dosar, instanta suprema a respins si recursul politistului Gica Stefanache, astfel ca acesta are de executat pedeapsa dispusa in cazul sau de Curtea de Apel Bucuresti, respectiv patru ani de inchisoare. La judecarea recursului, Stefanache a aratat ca a actionat corect in cazul lui Nicolae Vlad si ca actele procedurale au fost in conformitate cu legea.

Pe 7 martie, Nicolae Vlad a fost condamnat de Curtea de Apel Bucuresti la inchisoare pe viata in dosarul in care este acuzat ca a ucis-o pe japoneza Yurika Masuno si alte doua femei, precum si ca a violat alte sapte persoane, decizia fiind atacata cu recurs. Instanta a dispus condamnarea pe viata a lui Vlad pentru cele trei fapte de omor calificat si deosebit de grav de care este acuzat.

Totodata, Nicolae Vlad a primit pedepse de 18 ani de inchisoare pentru talharie, 13 ani pentru lipsire de libertate, zece ani pentru viol, opt ani pentru violare de domiciliu si un an pentru ultraj.

Odata cu sentinta definitiva data luni de instanta suprema, Nicolae Vlad va executa pedeapsa cea mai grea, respectiv inchisoare pe viata.

Curtea de Apel Bucuresti a mai stabilit, in 7 martie, ca Nicolae Vlad sa achite cate 50.000 de euro mamei si tatalui studentei japoneze si cate 20.000 de euro catre doua rude ale celorlalte doua persoane ucise de acesta. Totodata, Vlad va trebui sa plateasca alti 3.000 de lei uneia dintre rudele unei victime violate.

Politistul Gica Stefanache a fost condamnat, tot atunci, la patru ani de inchisoare cu executare pentru favorizarea lui Nicolae Vlad, trei ani pentru fals material in inscrisuri oficiale, doi ani pentru uz de fals si alti doi ani pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanelor. Acesta va executa pedeapsa cea mai grea, respectiv pe cea de patru ani de inchisoare in detentie.

In 8 noiembrie, Nicolae Vlad si Gica Stefanache au fost trimisi in judecata de procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Vlad Nicolae este acuzat trei fapte de omor calificat si deosebit de grav, cinci fapte de talharie, sapte fapte de viol si violare de domiciliu, doua fapte de lipsire de libertate in mod ilegal, ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice, loviri si alte violente, precum si de distrugere.

Gica Stefanache, ofiter de politie judiciara la Politia Orasului Otopeni la data comiterii faptelor, este acuzat de fals intelectual, fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals, abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, fapte comise de acesta in instrumentarea unui dosar penal inregistrat la Parchetul Judecatoriei Buftea in care era cercetat Vlad Nicolae, fiind acuzat ca l-a favorizat pe acesta.

Politistul a avut de solutionat un dosar in care se faceau cercetari legate de faptul ca, in noaptea de 19 spre 20 iulie 2012, Vlad Nicolae a intrat, prin spargerea unui geam, in locuinta unei femei in varsta de 75 de ani, imobilizata la pat, care locuia singura, in localitatea Balotesti, judetul Ilfov, iar prin exercitarea de violente a intretinut acte sexuale cu aceasta. Cauza investigata de ofiterul Gica Stefanache avea ca obiect infractiunile de viol, violare de domiciliu si distrugere savarsite de Nicolae.

Potrivit anchetatorilor, in perioada mai 2010 - august 2012, Nicolae Vlad a comis mai multe infractiuni de violenta in localitatea ilfoveana Balotesti si in Bucuresti.

Nicolae Vlad este acuzat ca, in seara zilei de 15 august 2012, ar fi abordat-o pe japoneza Yurika Masuno, in varsta de 20 de ani, in incinta Aeroportului "Henri Coanda" Otopeni-Bucuresti, oferindu-si ajutorul pentru a-i gasi un taxi care sa o duca la Gara de Nord, de unde aceasta ar fi trebuit sa ia un tren catre Craiova. Doua zile mai tarziu, in 17 august, in locul respectiv a fost descoperit cadavrul studentei, acoperit cu frunze si prezentand urme de violenta.

Nicolae Vlad a fost arestat preventiv in 19 august 2012, acesta negand in fata anchetatorilor ca ar fi ucis-o pe japoneza.

Din probatoriul administrat in cauza a rezultat faptul ca Nicolae Vlad, desi nescolarizat, are cunostinte minimale de limba engleza. In acest context, Nicolae Vlad ar fi convins-o pe tanara sa urce intr-un taxi parcat in afara aeroportului, in apropiere de DN1, spunandu-i ca o va duce la o gara, insa a cerut soferului sa mearga in directia opusa Bucurestiului, catre Balotesti, iar imediat dupa localitatea Otopeni, in zona padurii, i-a cerut sa opreasca taxi-ul, dupa care au coborat.

Dupa ce au coborat din taxi, Nicolae Vlad ar fi tras-o cu forta pe Yurika Masuno in padurea care margineste drumul, unde prin violenta a intretinut relatii sexuale cu aceasta, apoi a ucis-o "prin comprimare toracica si prin strangulare", acoperind cadavrul cu frunze uscate pentru a ingreuna descoperirea acestuia.

Totodata, la o distanta relativ mica de locul crimei, Nicolae Vlad a deschis, prin fortare, geamantanul acesteia, din care a luat un telefon mobil, o camera foto, un laptop, precum si banii pe care tanara ii avea la ea.

Potrivit raportului medico-legal, moartea tinerei a fost violenta, fiind cauzata de o asfixie mecanica prin comprimare buco-cervico-toracala.

De asemenea, rechizitoriul intocmit de procurori a relevat si alte fapte de mare violenta savarsite de Nicolae Vlad, fiind acuzat de uciderea altor doua femei, dar si de cinci talharie, sapte violuri si violari de domiciliu, lipsire de libertate in mod ilegal, ultraj contra bunelor moravuri, tulburarea ordinii si linistii publice, loviri si alte violente si distrugere.

Nicolae Vlad este acuzat ca ar fi intrat in locuintele unor femei in varsta, unele fiind imobilizate la pat, pe care le-a batut, le-a violat si le-a talharit.