Relatiile romano-franceze cunosc, in prezent, un nivel si o dinamica in continua ascensiune, iar tara noastra, dincolo de dezbaterile politice interne din Franta, conteaza intru totul pe sprijinul autoritatilor franceze pentru aderarea la Schengen, sustine MAE intr-un raspuns acordat la solicitarea Agerpres.

Potrivit MAE, relatiile dintre Romania si Franta cunosc, in prezent, un nivel si o dinamica in continua ascensiune, tendinta reflectata atat de caracterul substantial si divers al cooperarii, desfasurate in cadrul unui Parteneriat Strategic, a carui Foaie de Parcurs a fost, recent, consolidata si imbogatita, pentru a reflecta mai bine potentialul real al colaborarii dintre cele doua tari.

Aceasta evolutie a fost dublata, in cursul acestui an, de un calendar extrem de variat al contactelor politice la nivel inalt.

Ministrul Afacerilor Externe a salutat pozitia si declaratiile referitoare la cooperarea bilaterala dintre Romania si Franta, precum si la aderarea Romaniei la Spatiul Schengen exprimate cu ocazia vizitei la Bucuresti a prim-ministrului francez, Jean-Marc Ayrault.

Astfel, premierul francez a exprimat satisfactie fata de nivelul actual al cooperarii bilaterale, reflectat in Foaia de Parcurs a Parteneriatului Strategic si a transmis, de o maniera clara, sprijinul pentru solutia aderarii tarii noastre la Spatiul Schengen in doua etape. De altfel, sprijinul Frantei pentru eforturile de aderare a Romaniei este prevazut explicit in Foaia de Parcurs, semnata, la Paris, in februarie 2013, afirma MAE.

"Prin urmare, dincolo de dezbaterile politice interne din Franta, care au logica si justificarea lor nationala, contam intru totul pe sprijinul autoritatilor franceze pentru aderarea Romaniei la Spatiul Schengen si suntem increzatori ca declaratiile de sustinere ale premierului Ayrault, ancorate in Parteneriatul Strategic dintre cele doua tari, reprezinta fundamentul sprijinului Frantei pentru indeplinirea obiectivului aderarii Romaniei la Spatiul Schengen", precizeaza MAE.

Precizarea vine in contextul in care ministrul francez al Afacerilor Interne, Manuel Valls, a declarat joi pentru France-Inter ca problema deschiderii spatiului Schengen pentru Romania si Bulgaria de la 1 ianuarie 2014 nu se afla "pe ordinea de zi" si ca este mai mult decat rezervat in legatura cu aceasta.

Intrebat despre posibila intrare a Romania si Bulgaria in spatiul Schengen, Valls a aratat ca "in acest moment nu exista nicio decizie cu privire la intrarea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen".

"In calitatea de ministru de Interne, membru al consiliului de ministri de Interne ai Uniunii Europene, sunt, evident, mai mult decat rezervat la deschiderea frontierelor (Schengen - n.red.) in acest moment in conditiile in care Bulgaria si Romania nu au indeplinit o realizat o serie de eforturi", a declarat Valls, citat de Le Lab.

De asemenea, presedintele partidului francez de extrema dreapta Frontul National (FN), Marine Le Pen, a cerut joi tarii sale sa se opuna ridicarii restrictiilor de circulatie in UE pentru romani si bulgari, incepand cu 1 ianuarie 2014.