Referendumul privind proiectul minier de la Rosia Montana a fost invalidat din cauza prezentei scazute la urne, de 43,20%, potrivit datelor finale date publicitatii luni de catre Biroul Electoral Judetean Alba, potrivit Agerpres.

Pentru ca referendumul sa fi fost validat, prezenta la vot trebuia sa fie de jumatate plus unu dintre alegatori. In patru orase si 31 de comune, 72.490 de cetateni au fost asteptati sa se pronunte daca sunt sau nu de acord cu repornirea mineritului in Muntii Apuseni si a exploatarii de la Rosia Montana. Au raspuns cu DA 62,45% si cu NU 35,90%. Au fost declarate nule 1,65% din voturi.

In comuna Rosia Montana prezenta la vot a fost de 66,06%. S-au pronuntat cu DA 78,75%, cu NU 19,44%, iar 1,80% au fost voturi nule.

Referendumul a avut loc in orasele Abrud, Baia de Aries, Cimpeni si Zlatna si in comunele Albac, Almasu Mare, Arieseni, Avram Iancu, Bistra, Bucium, Ceru Bacainti, Ciuruleasa, Cricau, Galda de Jos, Girda de Sus, Horea, Ighiu, Intregalde, Livezile, Lupsa, Metes, Mogos, Ocolis, Poiana Vadului, Ponor, Posaga, Rimetea, Ramet, Rosia Montana, Salciua, Scarisoara, Sohodol, Stremt, Vadu Motilor si Vidra.

Pentru referendum au fost organizate 148 de sectii de votare, sumele necesare pentru organizarea si desfasurarea acestuia, peste 300.000 de lei, fiind suportate din bugetul judetului.

La Rosia Montana s-au investit pana in prezent in proiectul societatii Rosia Montana Gold Corporation peste 400 de milioane de dolari, in conditiile in care nu a demarat inca exploatarea propriu-zisa a zacamantului auroargintifer.

Exploatarea de stat de la Rosia Montana, Rosia Min, a fost inchisa in 2007, la cativa ani dupa inchiderea minelor de la Baia de Aries si Zlatna. In prezent in Apuseni functioneaza exploatarea de cupru de la Rosia Poieni, CupruMin Abrud.