Investitorii straini nu pot fi siliti sa faca afaceri in Romania, dar ei vor opta singuri pentru aceasta atunci cand vor fi create conditii care sa le confere sentimentul de incredere, a declarat, miercuri, la Bucuresti, cancelarul austriac, Werner Faymann, exprimandu-si increderea ca situatia tarii noastre se va ameliora treptat, transmite Agerpres.

"Si sunt sigur ca asa, cu politica pe care Romania o urmeaza, sansele ei cresc si situatia ei se va ameliora in timp, pentru ca toate aceste lucruri au de a face cu increderea. Nu putem sa-i silim pe investitori sa vina in Romania. Ei vor veni doar atunci cand li se vor crea conditiile cadru, care sa le trezeasca acest sentiment de incredere, iar Europa in ansamblu atunci va fi puternica in lume, cand toti vom avea o crestere, intrucat toti suntem membri ai acestei familii europene, iar familia creste si prospera cand fiecarui membru ii merge bine", a spus Werner Faymann, intr-o conferinta de presa comuna cu premierul Victor Ponta.

Cancelarul Faymann a aratat ca Austria are exporturi mari in special in statele vecine sau un pic mai indepartate.

"Asa ca se poate afirma ca noi suntem nu doar net contributori la bugetul UE, ci si beneficiarii unei armonioase dezvoltari economice in zona europeana si aceasta inteleg eu prin solidaritate, cand intreaga regiune europeana se dezvolta, cand nivelul de trai creste in toate statele UE, iar nivelul somajului scade. Abia atunci putem vorbi de o dezvoltare armonioasa a zonei euro", a declarat Werner Faymann.

Potrivit cancelarului austriac, din pacate, aceasta viziune a sa nu este impartasita de toti membrii UE, existand "opinii cum ca se poate actiona de o maniera egoista, si nu de o maniera umar langa umar".

"Eu totusi raman la opinia mea, ca daca vrem sa avem crestere economica in Europa trebuie sa facem acest lucru laolalta. Din acest motiv este important, dupa mine, sa se realizeze acest cadru cu o viziune pe sapte ani (exercitiul financiar multianual 2014-2020 - n.r.), si nu doar un provizorat care se prelungeste an de an, pentru ca o viziune pe sapte ani este ceva pe care te poti bizui, in timp ce un provizorat anual este ceva care nu ofera stabilitate", a spus Faymann.

Cancelarul austriac: Austria nu promoveaza utilizarea dreptului de veto in privinta bugetului UE, ci un rezultat bazat pe consens

Austria nu promoveaza utilizarea dreptului de veto la adoptarea urmatorului cadru financiar multianual al Uniunii Europene, orice s-a intampla, a mai declarat oficial austriac, acesta exprimandu-si interesul pentru obtinerea unui rezultat bazat pe consens.

"Sigur ca Austria reprezinta doua conditii in acest context si anume, pe de o parte, in calitate de contributor net (n.r. la bugetul UE): daca alte tari primesc un rabat, sigur ca si noi ne-am bucura sa primim acelasi rabat in acest sens. A doua pozitie este aceea a unei tari care are un mare interes in a sustine fermierii din zonele de munte: precum stiti, zonele muntoase sunt predominante in Austria si avem multi tarani care trebuie sustinuti in demersurile lor, dar esential este urmatorul aspect: orice s-ar intampla noi nu promovam un drept de veto, nu asta este ceea ce ne intereseaza, ci obtinerea unui rezultat bazat pe consens. In aceasta directie m-am angajat intotdeauna si acest lucru a fost si astazi foarte explicit exprimat", a spus Werner Faymann.

Premierul Victor Ponta a sustinut, la randul sau, ca relatiile economice dintre Romania si Austria sunt "excelente", aratand ca investitiile austriece sunt extrem de importante pentru dezvoltarea economica a tarii noastre.

El s-a referit atat la companiile mari, cum ar fi Erste sau OMV, cat si la cele medii si mici care au creat locuri de munca in Romania.

"Am dorit sa-l asigur pe domnul cancelar Faymann de faptul ca aceste companii sunt extrem de apreciate si ca Guvernul Romaniei va fi intotdeauna pozitiv fata de investitiile facute de companiile austriece", a spus Ponta.

El a mai afirmat ca impartaseste viziunea cancelarului Faymann, referitoare la necesitatea ca Europa sa fie mai unita, mai solidara, sa investeasca mai mult in crestere economica si in locuri de munca.

"Sunt convins ca Austria si Romania vor colabora excelent in continuare, atat pentru relatii bilaterale, cat si pentru o Europa mai unita", a concluzionat Victor Ponta.

Premierul Victor Ponta s-a intalnit miercuri cu omologul sau austriac Werner Faymann, aflat in vizita oficiala in Romania. Ceremonia primirii cancelarului Faymann a avut loc la Palatul Victoria, unde Garda de Onoare a prezentat onorul si au fost intonate cele doua imnuri - austriac si roman.

Vizita oficialului de la Viena are in loc in contextul in care inca se mai poarta negocieri cu privire la urmatorul cadru financiar multianual al Uniunii Europene, pentru 2014 - 2020.

Marti seful guvernului roman s-a intalnit cu omologul sau slovac, Robert Fico.

"Slovacia face parte din 'Prietenii coeziunii', din beneficiari. Austria este contributor net. Deci avem doua puncte de vedere extrem de importante si Romania trebuie sa aiba aliati pentru discutiile urmatoare", a spus Victor Ponta marti dimineata, la inceputul sedintei de guvern.