Reteta electronica si cardul national sunt cateva masuri necesare pentru reducerea "scurgerilor" din sistem, de tipul celor pentru 40.000 de antibiotice pe un singur CNP, cat pentru toata viata bolanvului, a declarat luni ministrul Sanatatii, Raed Arafat.

"Scurgerile din sistem nu vor fi rezolvate niciodata suta la suta, dar cautam solutii pentru reducerea acestora. De exemplu, reteta electronica si cardul national al asigurarilor ne vor ajuta la eliminarea prescriptiilor nejustificate. Am intalnit o situatie in care 40.000 de doze de antibiotic au fost prescrise pentru un singur CNP. O asemenea doza este pentru toata viata bolnavului", a spus, luni, ministrul Sanatatii, la conferinta Mediafax Talks about Health Reform, citat de Mediafax.

Potrivit lui Arafat, o alta solutie pentru eliminarea scurgerilor financiare din sistem, dupa prescrierile "aiurea", ar fi achizitiile centralizate.

"De exemplu, unele licitatii se fac cand ne trezim ca nu mai avem un anumit produs. Si in Ministerul Sanatatii, Directia de achizitii este slaba; trebuie sa avem un serviciu de achizitii in care vor fi angajate mai multe persoane, adica in loc de trei, cat avem acum, sa fie 12", a mai spus ministrul.

Ministrul Sanatatii a precizat, cu acelasi prilej, ca Ministerul Sanatatii are in atentie si rezolvarea problemei asistentei primare si a ambulatoriilor care nu functioneaza cum ar trebui.

"Chiar si operatiile chirurgicale ar putea fi operate in amubulatoriu. Partea primara nu functioneaza cum ar trebui. Chiar si interventiile chirugicale ar putea fi realizate in ambulatoriu, in sistemul spitalizare de o zi", a explicat Arafat.