Romania considera inacceptabil continutul paragrafului 45 din propunerea de buget a presedintelui Herman Van Rompuy, care stabileste o legatura intre alocarile viitoare pentru politica de coeziune si rata de absorbtie din perioada 2007-2011, ce afecteaza doar tara noastra, a declarat marti, la Bruxelles, ministrul afacerilor europene Leonard Orban, dupa reuniunea Consiliului Afaceri Generale (CAG), transmite Agerpres.

Leonard OrbanFoto: Agerpres

Ministrul roman al afacerilor europene a ridicat aceasta problema la un dineu de lucru desfasurat luni seara, in preziua CAG de marti, la care a participat presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, si in cadrul caruia toti reprezentantii statelor membre si-au prezentat pozitia privind propunerea de buget avansata de oficialul european. "Am ridicat problemele specifice pe care le are Romania in raport cu ultima propunere facuta, in conformitate cu mandatul pe care l-am avut. Am sustinut foarte clar ca avem doua mari probleme legate de aceasta propunere", a declarat Orban.

"Prima problema este legata de paragraful 45 al documentului, care stabileste o legatura intre alocarile viitoare pentru politica de coeziune si rata de absorbtie din perioada 2007-2011. Aceasta legatura afecteaza doar Romania. Acum avem evaluarile clare, erau semne de intrebare daca aceasta propunere afecteaza si Italia si Bulgaria, nu, aceasta propunere, asa cum arata in momentul de fata paragraful 45, se refera strict numai la Romania. Am spus foarte clar ca atat din punct de vedere politic, cat si din punct de vedere tehnic, este inacceptabila pentru noi. Din punct de vedere politic este inacceptabila pentru ca e pur si simplu discriminatorie la adresa unui stat membru si tehnic este incorecta din moment ce, daca aplici un algoritm el trebuie aplicat identic pentru toate statele membre", a adaugat Leonard Orban. El a precizat ca nu i se poate taia unui stat membru o suma importanta doar pentru ca se considera ca majorarea de alocari pentru Romania e mult prea mare raportat la celelalte state membre.

Potrivit lui Leonard Orban, a doua problema majora a Romaniei referitoare la aceasta propunere de buget este cea legata de convergenta platilor directe. "Am spus foarte clar ca in momentul de fata, asa cum arata aceasta propunere, convergenta platilor directe este profund nesatisfacatoare pentru Romania, practic sumele alocate descresc si, in plus, perioada de tranzitie creste de la patru la sase ani. In propunerea anterioara, perioada de tranzitie incepea din 2014 si tinea pana in 2017, dura patru ani si sumele ajungeau la maximul pe care puteau sa-l primeasca fermierii romani, de circa 220 de euro pe hectar. In momentul de fata propunerea e cu o prelungire la sase ani si exista incertitudini referitoare la ce se va intampla in perioada de tranzitie", a mai spus ministrul afacerilor europene.

De asemenea, oficialul roman a insistat asupra chestiunilor referitoare la rata de cofinantare, intrucat la acest capitol exista o scadere de la 85% la 75%, fata de cat prevedea varianta de buget a Comisiei Europene (CE) si fata de nivelul cofinantarii din actuala perioada de programare (2007-2013). "De asemenea, in ceea ce priveste nivelul prefinantarilor exista propunerea ca ele sa fie limitate doar la 2%, ceea ce ne-ar crea dificultati importante. In perioada actuala este de 9% pentru politica de coeziune si de 7% pentru politica agricola comuna. De asemenea, am ridicat problema ineligibilitatii TVA-ului, asa cum se propune in documentul presedintelui Consiliului European si sigur e o chestiune pe care am dori-o modificata", a precizat Orban.

"Am fost extrem de clar in cele exprimate, in ideea de a-i permite presedintelui Consiliului European sa cunoasca foarte exact care este pozitia Romaniei, care-i marja de manevra a Romaniei pe aceste puncte si in general pe toate chestiunile care au fost ridicate", a conchis ministrul Leonard Orban.