Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) discuta joi propunerile inaintate de ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, pentru functiile de procuror general al Romaniei - Tiberiu Nitu si procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie - Ioan Irimie, cei doi urmand sa se prezinte in fata Sectiei pentru procurori, care va da un aviz, anunta Agerpres.

"Avand in vedere propunerile adresate pe 1 noiembrie de catre ministrul Justitiei Consiliului Superior al Magistraturii, de avizare a numirii procurorilor Nitu Tiberiu Mihail si Irimie Ioan in functiile de procuror general, respectiv sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Sectia pentru procurori, reunita in sedinta, a decis, cu unanimitate de voturi, (...) ca data intervievarii celor doi candidati va fi 22 noiembrie", a informat CSM.

Sursa citata a precizat ca sedinta Sectiei pentru procurori va avea caracter public.

Propunerile pentru functiile de procuror general al Romaniei - Tiberiu Nitu si procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie - Ioan Irimie au fost inaintate CSM, care va da un aviz, Mona Pivniceru subliniind ca in acest punct atributiile ministrului Justitiei in materie inceteaza.

Ea a precizat ca a furnizat CSM si o motivatie a optiunii sale si intre cei doi candidati furnizati pe lista scurta. Pivniceru a aratat ca a facut o apreciere proprie a inscrisurilor depuse de procurorii participanti la selectie si a modalitatii in care acestia au indeplinit standardele de evaluare a interviului.

Ministrul a mentionat ca evaluarea a fost facuta in urma analizei proiectului managerial si a actelor depuse de candidati privind activitatea profesionala, a modului de prezentare a candidatilor la interviu, a modalitatii de expunere a propriei viziuni asupra problemelor institutiilor pentru conducerea carora au candidat, a analizei solutiilor pentru rezolvarea acestora, a felului in care inteleg sa rezolve situatiile de criza ivite in activitatea functiei si a trasaturii de personalitate cu impact asupra modalitatii de exercitare a actului de conducere.

Pe lista scurta pentru functia de procuror general al PICCJ s-au aflat procurorii Elena Hach si Tiberiu Nitu, iar pentru cea de procuror-sef al DNA - Claudiu Dumitrescu si Ioan Irimie.

In 5 noiembrie, ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, a declarat ca nu intelege motivul pentru care CSM a dat un termen de 20 de zile pentru a discuta cele doua nominalizari, atata timp cat Consiliul da un aviz consultativ in acest caz.

"Eu ma astept din partea CSM la o atitudine echilibrata si mai ales responsabila. Nu putem sa eternizam vacanta unei functii, nu putem sa intindem interimatul, sa-l transformam intr-o stare normala, nu putem sa fragilizam o institutie si nici nu putem sa ne ducem cu ea intr-un climat politic, cum ar fi dupa alegeri. CSM da un aviz consultativ si din cauza asta eu nu am inteles de ce au dat un termen de 20 de zile. Sa faca o consultare populara?", a spus Pivniceru.

Potrivit legii, numirea procurorului general si a sefului DNA se face de catre presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul consultativ al Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.