Comisia juridica a Senatului si-a mentinut, marti, cu unanimitate de voturi, raportul initial in cazul Mircea Diaconu. Presedintele Comisiei juridice din Senat, Toni Grebla (PSD), a declarat, la finalul sedintei in care a fost analizata scrisoarea presedintelui Traian Basescu prin care acesta solicita Camerei superioare reluarea dezbaterilor privind situatia senatorului Mircea Diaconu si punerea in aplicare a deciziei ICCJ, ca reluarea votului poate fi realizata numai pentru "motive temeinice" si cu acordul tuturor liderilor de grupuri parlamentare senatoriale, potrivit Agerpres.

"Noi am primit ieri o solicitare de la Biroul Permanent prin care ne transmite scrisoarea adresata Senatului de presedintele Romaniei. Comisia juridica, cu unanimitate de voturi, si-a mentinut raportul initial, considerand ca reluarea votului in plenul Senatului poate fi facuta doar pentru motive temeinice, prin acordul liderilor grupurilor politice parlamentare. Comisia juridica nu poate recomanda altceva Senatului. Noi transmitem un punct de vedere intemeiat pe Regulament si pe cutuma Senatului si anume pentru motive temeinice, cu acordul tuturor liderilor grupurilor, votul poate fi reluat. Noi vom transmite acest punct de vedere', a precizat Grebla.

Presedintele Traian Basescu a transmis conducerii Senatului o scrisoare in care solicita reluarea dezbaterilor privind revocarea din functia de senator a lui Mircea Diaconu, ca urmare a starii de incompatibilitate in care acesta se afla. ''Avand in vedere faptul ca plenul Senatului a respins solicitarea de revocare din functie a senatorului Mircea Diaconu ca urmare a constatarii incompatibilitatii acestuia printr-o hotarare judecatoreasca irevocabila, va rog sa gasiti, cu respectarea legislatiei si a procedurilor parlamentare, calea legala pentru a relua in dezbatere aceasta solicitare. In virtutea atributiilor constitutionale ale presedintelui Romaniei de a veghea la buna functionare a autoritatilor publice, va semnalez ca prezenta solicitare cu privire la incetarea mandatului parlamentarilor impotriva carora au fost pronuntate hotarari judecatoresti irevocabile privind incompatibilitatea sau conflictul de interese nu este o cerinta personala, ci este o conditionalitate asumata de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare'', sustine presedintele in scrisoarea amintita, avertizand ca ignorarea unor hotarari judecatoresti poate afecta raportul de tara.