Noua Lege a sanatatii ar putea intra in dezbaterea Parlamentului cel mai devreme in februarie-martie 2013, acum fiind discutata cu expertii europeni, a declarat ministrul Sanatatii, Raed Arafat, in emisiunea "Dupa 20 de ani" difuzata duminica de PRO TV, transmite Mediafax. Arafat a mai declarat ca bugetul Sanatatii in 2013 va fi avizat de noul Parlament, discutiile recente indicand ca va fi aproximativ egal cu cel din 2012, finantarea din PIB pentru sistemul sanitar ramanand mult sub media UE.

"Acum legea (sanatatii, n.r.) se discuta cu expertul UE, pe anumite aspecte. Pe noi ne intereseaza sfaturi pe reforma asigurarilor, a spitalelor, ca structura. As zice ca legea este inca in constructie si in lucru. Domnul Cepoi (Vasile Cepoi, fostul ministru al Sanatatii, n.r.) se ocupa si acum de lege", a spus ministrul Sanatatii la Pro TV.

Raed Arafat a precizat ca toti cei care lucreaza acum la modificarea legii vor anunta cand au intrat in faza finala.

"Realist, orice dezbatere nu poate incepe inainte de februarie-martie. Decizia privind Legea sanatatii este un politica", a mai spus ministrul Sanatatii.

Raed Arafat: Buget Sanatatii in 2013 va fi probabil ca in acest an, mult sub media europeana

"Din ce stiu, bugetul sistemului sanitar ramane cu o problema. Finantarea din PIB, chiar daca a crescut, ramane mult sub media UE de 8%, la noi fiind sub 4%. Mult sub media finantarii din UE. Bugetul nou nu il decidem acum, ci il va da noul Parlament", spus ministrul Sanatatii.

Intrebat daca in 2013 ar putea creste contributia pentru Sanatate, ministrul Raed Arafat a spus ca acest lucru este posibil.

"Exista discutii generale pivind modificarea contributiei. Ca sa avem o contributie corecta ar trebui sa ne intoarcem macar la 6-7%, cum era inainte. Dar aceasta este o discutie generala, iar decizia este politica. Ar aduce cateva sute de milioane in plus. Nu ar fi impact mare pe persona, dar pentru sistem ar fi mare. In opinia mea, discutand la rece, ar putea fi o solutie, dar nu s-a luat nicio decizie pentru a creste finantarea, unde ar putea fi aceasta", a adaugat ministrul Sanatatii.

Raed Arafat a mai spus ca si pentru cresterea veniturilor medicilor ar exista o solutie in noua Lege a sanatatii, si anume cresterea independentei spitalelor.

"Se cauta solutii pentru banii medicilor. In noua lege, prin independenta spitalelor, ii pot plati dupa performanta. Dar in primul rand trebuie recunoastere clara, trebuie un consens social. Si alte tari au avut aceasta problema. Am avut recent o discutie in Iordania. Medicii plecau in tarile din Arabia Saudita si tarile din Golf. Solutia a fost ca, peste noapte, salariile medicilor cei mai vanati peste hotare s-au triplat. Este vorba despre decizie politica, sa se inteleaga ca noi avem monitorizarea FMI, sa fim foarte atenti. Deschidem recunoasterea automata a calificarilor din SUA, Canada, Israel. Sunt romani care vor de ani de zile sa revina", a explicat Raed Arafat in emisiunea "Dupa 20 de ani".

Potrivit ministrului, pentru cresterea veniturilor medicilor ar mai fi o solutie, respectiv sa li se permita ca in spitalele publice sa consulte dupa program persoane private.

Raed Arafat: Reteta electronica si cardul sunt lucruri normale in orice sistem sanitar din UE

Reteta electonica si cardul sunt lucruri normale in orice sistem sanitar din Uniunea Europeana, ele se aplica mai intai experimental, apoi devin obligatorii, a mai spus ministrul Sanatatii, Raed Arafat.

"Recent, cineva mi-a spus ca pe un CNP au fost prescrise 40.000 de tablete dintr-un medicament. Reteta si cardul care vor fi introduse, mai intai experimental, vor trebui sa limiteaze, sa reduca anumite aspecte de frauda. Ideea este ca aceste acte sa devina obligatorii", a spus ministrul Sanatatii.

Raed Arafat a precizat ca orice sistem sanitar are un program de monitorizare electronic.

"Unii nu au vrut poate pentru ca era ceva nou, altii poate pentru ca se tem de frauda. Toate statele UE au sistem monitorizat pentru reteta si card", a mai spus ministrul Sanatatii.

Din 2 iulie, retetele electronice se elibereaza in paralel cu cele pe hartie. Trecerea completa la noul sistem este prevazuta pentru 1 ianuarie 2013, cand prescrierea electronica si eliberarea medicamentelor compensate se vor face exclusiv in sistemul prescriptiei electronice (online si offline).