Tribunalul Bucuresti i-a condamnat miercuri pe seful clinicii Sabyc, Harry Mironescu, medicii Natan Lewit si Genia Ziskind, Cecilia Borza si Yair Miron la cinci ani de inchisoare cu executare, iar Victor Zota, fost director executiv ANT, a primit o pedeapsa de trei luni de inchisoare cu suspendare, potrivit Mediafax.

De asemenea, instanta a condamnat-o pe Rosana Maria Cristina Turcu, fost coordonator regional Bucuresti al Agentiei Nationale de Transplant (ANT), la sase luni de inchisoare cu executarea pedepsei.

Decizia poate fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

UPDATE Zota: "Sunt primul cetatean al Romaniei care este condamnat pentru aplicarea a trei directive europene. Este cea mai mare manipulare. Voi sesiza toate instantele europene".

El a precizat ca nu a facut altceva decat sa aplice in Romania directivele europene in domeniul respectiv, ca Agentia Nationala de Transplant acrediteaza, iar Ministerul Sanatatii autorizeaza.

"Ceea ce am facut eu a fost confirmat de agentul guvernamental al Romaniei la Haga. Agentia Nationala de Transplant acrediteaza unitatile, iar Ministerul Sanatatii autorizeaza. Asta am facut eu. Daca eu sunt condamnat, atunci sa fie condamnat si agentul guvernamental al Romaniei la Haga", a mai spus Victor Zota.

Vizibil marcat de condamnarea anuntata miercuri de Tribunalul Bucuresti, Victor Zota a spus ca probabila aceasta este "prea mica".

"Ce inseamna condamnare trei luni cu suspendare? Sa mi se dea 10 ani cu executare", a adaugat Victor Zota.

Procurorii DIICOT i-au trimis in judecata in 24 februarie 2010 pe seful clinicii Sabyc, Harry Mironescu, medicii israelieni Natan Lewit si Genia Ziskind, secretara clinicii Cecilia Borza, Yair Miron, Victor Zota, fost director executiv al ANT si Rosana Maria Cristina Turcu, fost coordonator regional Bucuresti al ANT.

Potrivit procurorilor, patronii si angajati ai clinicii Sabyc ar fi racolat din strainatate cuplurile care doreau sa fie beneficiarele tehnicilor de reproducere asistata.

Astfel, erau racolate femei cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani, care consimteau sa fie supuse unor proceduri medicale avand drept scop stimularea ovariana, unii dintre acuzati supraveghind procedura de stimulare ovariana si de prelevare de ovocite.

Angajatii clinicii tineau evidenta concreta a analizelor efectuate si a schemei de tratament pentru fiecare donatoare in parte, a modalitatilor de contact, a persoanei de legatura, a sumelor acordate, care reprezentau contravaloarea medicamentatiei acordate, a transportului, dar si plata efectiva a ovocitelor donate. Anchetatorii spun ca cei de la Sabyc ar fi ajutat la introducerea in Romania, in mod fraudulos, de materie genetica.

Procurorii au mai aratat ca femeile israeliene care au apelat la serviciile lui Harry Mironescu, la clinica Sabyc, au declarat ca au venit in Romania pentru ca aceasta procedura era ilegala in Israel si ca ii dadeau medicului 3.500 de euro pentru o interventie.

De asemenea, procurorii DIICOT au solicitat instantei dizolvarea SC Sabyc SRL, "avand in vedere ca din probatoriul administrat a rezultat fara dubiu ca obiectul sau de activitate a fost deturnat in scopul comiterii de infractiuni, iar pedeapsa prevazuta de lege pentru infractiunea savarsita este inchisoarea mai mare de trei ani".

In cauza s-a dispus instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asupra a trei autoturisme proprietatea inculpatului Harry Mironescu, respectiv autoturismele marca Mecedes Benz S 350, Lamborghini Gallardo si Mercedes Benz S 500, precum si asupra sumei de 113.600 de euro.