Luminita Odobescu a fost eliberata din functia de secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe si numita consilier de stat in cadrul Cancelariei Primului-Ministru, potrivit unor decizii publicate joi in Monitorul Oficial, transmite Agerpres.

Diplomat de cariera, Luminita-Teodora Odobescu a fost numita secretar de stat in MAE pe 24 februarie.

Intre iunie 2008 si februarie 2012 a indeplinit functia de director general al Departamentului Uniunea Europeana din Ministerul Afacerilor Externe, fiind responsabila cu gestionarea ansamblului problematicii UE si a dialogului politic bilateral cu statele membre sau in curs de aderare la UE, AELS si Turcia, potrivit CV-ului publicat pe site-ul MAE.

Intre anii 2002 si 2007 a detinut diverse pozitii in cadrul Reprezentantei Permanente a Romaniei la Uniunea Europeana - Bruxelles, gestionand o serie de capitole in cadrul negocierilor de aderare a Romaniei la UE (energie, uniune economica si monetara, taxare, comert). De asemenea, a fost responsabila de gestionarea relatiilor comerciale dintre Romania si UE si a masurilor de aparare comerciala.

Dupa semnarea Tratatului de aderare a Romaniei la UE, Luminita Odobescu a asigurat coordonarea si pregatirea reuniunilor Comitetului Reprezentantilor Permanenti Adjuncti (COREPER I), participand, in paralel, la o serie de grupuri de lucru ale Consiliului si Comisiei Europene.

Este doctor in relatii economice internationale al Academiei de Studii Economice, Bucuresti.

A absolvit, in 1992, Facultatea de Comert din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti.

In aprilie 2007 a fost decorata cu Ordinul Meritul Diplomatic in grad de ofiter pentru contributia adusa la procesul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana.