Instanta suprema a ramas in pronuntare, joi, in dosarul in care fiul senatorului Sorina Placinta, Andrei, a fost condamnat la 6 ani de inchisoare cu executare, dupa ce avocatii si procurorul au cerut rejudecarea cazului la Curtea de Apel Bucuresti, din cauza lipsei de aparare de la aceasta instanta, transmite Mediafax.

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a luat in discutie, joi, recursul facut de Andrei Placinta impotriva deciziei Curtii de Apel Bucuresti (CAB) prin care a fost condamnat la sase ani de inchisoare cu executare pentru tentativa de omor.

La termenul de joi al procesului, judecatorii ICCJ l-au audiat pe Andrei Placinta, care le-a aratat acestora ca nu a avut niciun moment intentii criminale, ci doar pe aceea de a pleca din locul "famat" in care se afla. Astfel, a aratat Placinta, din cunostintele sale, zona unde s-a petrecut incidentul din urma cu doi ani este populata cu persoane care nu-si castiga existenta in mod licit, "cu femei care practica prostitutia", iar teama de acest loc l-ar fi impins la acele gesturi.

Avocatii lui Placinta au aratat instantei supreme ca decizia CAB a fost luata nedrept in sensul in care clientului lor nu i-a fost asigurat un drept efectiv la aparare.

Unul dintre avocatii lui Placinta a precizat astfel ca, in faza apelului, completul de judecata a decis solutionarea cailor de atac fara prezenta avocatului ales de catre Andrei Placinta - Viorel Ros. Aparatorul lui Placinta a aratat ca in acest fel nu s-a asigurat un drept efectiv la aparare pentru Placinta si ca trebuie reluata judecata in faza apelului, proces la care sa participe si avocatii alesi ai acestuia.

Procurorul de sedinta a fost de acord cu solicitarea aparatorilor inculpatului si a aratat ca dosarul ar trebui trimis, pentru rejudecarea apelurilor, la CAB.

"Este adevarat ca motivul (...) de recurs este admisibil, este adevarat ca apelul s-a judecat in lipsa aparatorului ales al inculpatului, iar in acest fel nu s-a asigurat dreptul la aparare", a aratat procurorul judecatorilor.

Senatorul Sorina Placinta a aratat, la finalul procesului, ca are incredere in justitia romana si este convinsa ca se va face dreptate in cazul fiului ei.

Magistratii ICCJ au ramas in pronuntare in acest caz, urmand sa ia o decizie definitiva.

In 6 iulie, Andrei Placinta a fost condamnat de CAB la sase ani de inchisoare cu executare, in dosarul de talharie, tentativa de omor si ultraj contra bunelor moravuri, decizia instantei nefiind definitiva. Pedeapsa de sase ani de inchisoare cu executare a fost dictata pentru tentativa de omor.

Instanta a mai decis, in cazul lui Andrei Placinta, o pedeapsa de 11 luni de inchisoare cu executare pentru ultraj contra bunelor moravuri si l-a achitat pe acesta pentru fapta de talharie, pe motiv ca lipseste unul dintre elementele constitutive ale infractiunii.

Totodata, prin decizia CAB, lui Andrei Placinta i-au fost ridicate o serie de drepturi civile, printre care si acela de a nu da examen pentru obtinerea permisului auto si de a nu conduce vreun vehicul timp de trei ani dupa executarea pedepsei principale.

Decizia CAB a fost atacata cu recurs la ICCJ.

In 14 martie, Andrei Placinta a fost condamnat de Tribunalul Bucuresti la trei ani de inchisoare cu suspendare, pentru tentativa la omor, talharie si ultraj contra bunelor moravuri, in cazul incidentului petrecut in 6 decembrie 2010.

Fiul senatorului Sorina Placinta a fost trimis in judecata la inceputul lunii iunie 2011, de catre procurorii Parchetului Capitalei, care il acuza de tentativa de omor calificat, talharie, ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice, in legatura cu un incident petrecut in 6 decembrie 2010, pe strada Berzei din Capitala.

In urma cercetarilor s-a stabilit ca, "in seara 6 decembrie 2010, pe fondul unor neintelegeri cu partea vatamata H.I.D., inculpatul a lovit-o pe aceasta si a deposedat-o de un telefon mobil, iar ulterior s-a urcat cu picioarele pe capota si plafonul autoturismului partii vatamate, pe care l-a deteriorat, in sensul ca i-a indoit capota si i-a spart luneta", potrivit Parchetului.

In momentul in care, in apararea partii vatamate au intervenit mai multe persoane, Andrei Razvan Placinta, aflandu-se la volanul autoturismului marca Renault Laguna, a patruns cu acesta pe trotuar cu intentia vadita de a-i lovi. In aceste imprejurari, in timp ce partea vatamata S.N. incerca sa il opreasca pe inculpat, tinandu-se cu mainile de capota autoturismului, a fost impinsa de autoturism, s-a dezechilibrat si a cazut. Acuzatul si-a continuat deplasarea si a surprins-o pe aceasta sub autoturism, dupa care, prin mai multe manevre succesive ale autoturismului in fata si in spate a trecut peste partea vatamata, provocandu-i mai multe leziuni traumatice ce au determinat internarea la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti si au necesitat pentru vindecare 40-45 de zile de ingrijiri medicale, potrivit procurorilor.

Andrei Razvan Placinta a fost arestat preventiv pentru 29 de zile in 8 decembrie 2010, in urma unei decizii a Tribunalului Bucuresti, fiind eliberat in 6 ianuarie 2011.

Fiul fostului ministrul al Tineretului, Andrei Placinta, a recunoscut in fata instantei ca a fumat canabis cu prietenii, la varsta de 15-16 ani, cand era elev la un liceu din Elvetia, tara care tolereaza consumul de droguri usoare.

Andrei Placinta a povestit, in septembrie 2011, in fata instantei, scenele din 6 decembrie 2010, totul fiind pus sub umbrela excesului de adrenalina, de sentimente protective fata de fosta sa prietena si de dorinta lui de a o "salva" pe aceasta.

"Relatia dintre noi se racise. Eu ii imprumutasem niste bani, doua sute de lei si ea trebuia sa mi-i dea inapoi. Ea m-a sunat in ziua respectiva ca sa-mi spuna ca vine la mine sa-mi dea banii. Am asteptat jumate de ora si nu a venit. Mi s-a parut ciudat, pentru ca ea sta foarte aproape de mine. (...) Apoi am plecat cu masina sa ma intalnesc cu ea. Ea a spus la un moment dat ca este la gara si ca scoate banii. Apoi am vazut-o in trafic pe strada, am sunat-o si i-am zis sa opreasca. A oprit si eu am oprit masina in spatele masinii ei. Ea a venit la mine in masina si mi-a dat banii. Noi nu mai eram impreuna, dar ea ma mai suna si intretineam relatii sexuale. Apoi am pornit spre Arcul de Triumf", a spus atunci Andrei Placinta.

El a mai aratat atunci ,ca dupa ce au facut o scurta oprire pentru a cumpara tigari, fata i-ar fi spus din senin ca are un nou prieten, cu care nu intretine relatii sexuale, aratandu-si disponibilitatea fata de el, afirmatie care l-a deranjat suficient de mult cat sa-i ceara telefonul pentru a cauta detalii despre noul prieten al fetei.

In continuare, Andrei Placinta a povestit cum a ajuns sa-si palmuiasca prietena, pe care ulterior isi dorea sa o salveze si despre cum a ajuns sa faca manevre cu masina in multimea adunata la fata locului.

"Cand am inceput sa caut in telefon, ea a inceput sa tipe, sa urle. Era agitata si nervoasa. Vroia sa ii dau telefonul. A inceput sa ma traga de par, iar eu am imbrancit-o cu mana dreapta, iar cu stanga cautam in telefon. Am ajuns acolo unde parcase ea. Ea a coborat si urla in strada. Se uita lumea. Ea s-a dus la masina ei si urla. Pur si simplu urla. Parca era un emitator de zgomote. Eu am coborat din masina dupa ea. Ea tipa si cerea telefonul. Ambele telefoane ramasesera pe bordul masinii. Afara ea tot tipa. Ma enervasem si deja nu-mi placea situatia. Se uita lumea. Vorba ei, acolo era zona rau famata. Mi s-a parut o ipocrizie din partea ei. Ea a spus ca sa mergem sa luam geanta, ca masina e in zona famata si acolo ea tipa si urla. Si i-am dat o palma peste fata si i-am spus sa nu mai tipe. Nu ne-am tras de par in strada. Doar o palma i-am dat si ea s-a oprit din tipat si a inceput sa planga", a spus Placinta in fata instantei.

Acesta a aratat ca la acel moment, dupa ce si-a palmuit prietena, Nicolae Stan a incercat sa intervina, moment pe care el il intelege prin prisma faptului ca barbatul nu a stiut faptul ca ei se cunosc.