Peste 40.000 de pelerini stau la o coada de aproximativ patru kilometri, in pofida ploii si a frigului, pentru a ajunge sa se inchine la raclele cu moastele Sf. Cuv. Parascheva si ale Sf. Cuv. Teofil, acestea din urma fiind aduse special de la o manastire din Ucraina, informeaza Agerpres.

Pelerinaj la Sf. Parascheva (Iasi)Foto: Agerpres

Maiorul Marius Taranu, ofiterul de presa al Gruparii Mobile de Jandarmi din Bacau, a declarat, sambata, pentru agentia de presa citata, ca la ora actuala 40.000 de persoane formeaza un rand de circa patru kilometri lungime, iar din cauza frigului si a lipsei de mancare, in cursul noptii 148 de persoane au avut nevoie de ingrijiri medicale din partea echipelor de pe Ambulanta, celor de la Crucea Rosie sau SMURD.

Maiorul Marius Taranu a mai precizat pentru Agerpres ca aproape 60.000 de pelerini s-au inchinat pana acum la raclele cu moastele Sfintei Cuvioase Parascheva si cele ale Sfantului Cuvios Teofil, depuse intr-un baldachin special amenajat in Curtea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.

Sambata, in Catedrala mitropolitana din Iasi a avut loc primirea oficiala a Patriarhului Romaniei si a Mitropolitului Cehiei si Slovaciei. De asemenea, sambata are loc inaugurarea noului sediu al Policlinicii Centrului Medical Providenta al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Tot in cursul acestei zile vor fi vizitate Casa Diaconia - Centrul Multifunctional de Asistenta Sociala si Educatie si biserica Sfantul Sava.

Anual, in preajma datei de 14 octombrie, cand crestinii ortodocsi sarbatoresc Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, Iasiul se transforma in unul dintre cele mai mari centre de pelerinaj din tara. Totodata, in aceasta perioada au loc Sarbatorile Iasului, fiind programate numeroase activitati culturale, concerte si evenimente sportive.