Comisia Europeana, carea apara o politica stricta de austeritate in Europa pentru a lupta impotriva crizei datoriilor, a negat vineri ca ar avea cea mai mica responsabilitate in inghetarea sau reducerea salariilor profesorilor, constatate recent intr-un numar din ce in ce mai mare de tari europene, scrie AFP.

Comisia Europeana a "recomandat un anumit numar de masuri pentru a se ajunge la o consolidare bugetara si un anumit numar de tari au concluzionat ca trebuie inghetate sau reduse salariile" profesorilor, a spus un purtator de cuvant al Comisiei, Pia Ahrenkilde-Hansen. Dar, a adaugat purtatorul de cuvant, responsabilitatea pentru taierile bugetare revine doar statelor.

"Nu noi impunem taieri salariale, nu noi facem asta", a subliniat Ahrenkilde-Hansen.

Rolul Comisiei "este foarte diferit de mitul austeritatii impuse", a adaugat ea.

Comisia a reactionat astfel la un raport al sau care arata ca 16 tari din UE au inghetat sau redus salariile profesorilor.

"In Irlanda, Grecia, Spania, Portugalia si Slovacia aceasta profesie este cea mai grav atinsa de restrictiile bugetare si de masurile de austeritate", recunoaste Comisia, in raportul sau.

Raportul arata ca aceasta criza economica a inceput sa afecteze veniturile profesorilor incepand cu jumatatea anului 2010.

Grecia a redus astfel cu 30% nivelul salariului de baza al profesorilor si a suspendat primele de Craciun si de Pasti.

Irlanda a redus cu 13% salariile profesorilor in 2011; persoanele angajate dupa 31 ianuarie 2012 si-au vazut salariile reduse cu inca 20%, din cauza desfiintarii indemnizatiei de calificare.

In Spania, salariile profesorilor si ale altor salariati publici au scazut cu circa 5% in 2010 si nu au mai fost ajustate de atunci in functie de inflatie. Masuri similare au fost adoptate in Portugalia.

In Romania, salariile profesorilor, ca si ale celorlalti bugetari, au scazut cu 25% in 2010, dar au fost ulterior ajustate cu 15%, intr-o prima etapa, in 2011, si cu alte circa 8 procente in aceasta vara.