Autoritatile locale vasluiene au intrat in stare de alerta, in conditiile in care rezerva de apa bruta cu care este alimentat municipiul Vaslui a scazut la 30% din cauza secetei, volum care mai ajunge, potrivit primarului Vasile Paval, pentru o luna, maxim o luna si jumatate, transmite Mediafax.

Seceta prelungita din aceasta vara a condus la scaderea semnificativa a rezervei de apa pentru populatia municipiului Vaslui, in conditiile in care volumul din acumularea Solesti, din care se alimenteaza statia de tratare a orasului, a coborat sub 30% in momentul de fata. Lipsa unor precipitatii semnificative in perioada imediat urmatoare ar putea crea probleme deosebite, autoritatile locale vasluiene cautand solutii astfel incat locuitorii municipiului resedinta sa nu ramana fara apa potabila.

"In acumularea Solesti, principala sursa de alimentare a municipiului Vaslui, dintr-un volum normal de 14 milioane de metri cubi, in prezent mai sunt 4,8 milioane metri cubi, iar cantitatea de apa se diminueaza foarte repede atat din cauza evaporatiei mari, cat si a infiltratiilor in sol. Situatia este una deosebita pentru ca, din calculele noastre, daca nu va mai ploua deloc, volumul de apa existent ne va mai ajunge pentru o luna, maxim o luna si jumatate. Ca o masura urgenta am dispus catre societatea de distributie a apei sa repare toate defectiunile de prin subsolurile blocurilor, chiar daca instalatiile sunt ale locatarilor", sustine primarul municipiului Vaslui, Vasile Paval.

Autoritatile vasluiene cauta si alternative pentru a compensa lipsa de apa bruta din acumularea Solesti, una dintre solutii fiind raul Barlad. Cantitatea de apa ce poate fi luata de aici este una foarte mica comparativ cu nevoile municipiului Vaslui, mai ales ca si debitul acestui rau este foarte scazut in aceasta perioada, tot pe fondul secetei.

In ceea ce priveste a doua sursa de apa a orasului, Barajul Puscasi, aceasta a fost in reparatii capitale pana in iarna trecuta, iar volumul foarte mic de apa acumulat, de 1,7 milioane metri cubi, nu poate fi exploatat.