Avocatul Paula Iacob a colaborat cu Securitatea, a decis definitiv, miercuri, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), care a respins recursul acesteia fata de decizia de anul trecut a Curtii de Apel Bucuresti (CAB), informeaza Mediafax.

Paula IacobFoto: AGERPRES

Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a constatat, in mai 2009, ca Paula Iacob, fost avocat al familiei Ceausescu, a colaborat cu fosta politie politica. Constatarea a fost urmarea verificarilor facute in 2009 in contextul candidaturii Paulei Iacob pentru Parlament.

  • CNSAS afirma ca Paula Iacob a fost recrutata de Securitate, in calitate de informator, initial sub numele de "Gabriela", in 1952, semnand apoi un nou angajament sub numele de "Ioana" in 1970.
  • CNSAS a depus la dosar angajamentul acesteia, note scrise care ar fi fost semnate de Paula Iacob, cat si note ale agentilor de Securitate redactate pe baza declaratiilor acesteia. Informatiile furnizate de avocata vizau diaspora romana din Germania si jurnalisti din cadrul postului "Europa Libera".

Colegiul CNSAS a sesizat Curtea de Apel Bucuresti in 11 iulie 2009. In 15 martie 2011, CAB a admis actiunea CNSAS, constatand ca Paula Iacob a colaborat cu fosta Securitate.

  • CAB: Paula Iacob si-a turnat inclusiv rudele/ Informatiile furnizate Securitatii de avocata Paula Iacob despre mai multe persoane au vizat "dreptul la libera exprimare si dreptul la viata privata".
  • Magistratii CAB au aratat ca "modul detaliat in care informatiile au fost consemnate in notele si rapoartele depuse la dosar fac improbabila ipoteza ca datele astfel consemnate sa fie concepute de lucratorii Securitatii si puse in seama Paulei Iacob, 'intrucat anumite detalii nu puteau fi cunoscute de alte persoane decat parata insasi'".
  • Instanta a combatut totodata afirmatiile avocatei potrivit carora angajamentele de colaborare au fost semnate din cauza santajului la care a fost supusa. Curtea a observat ca rapoartele Paulei Iacob nu au fost date in urma unor unor procese-verbale de interogatoriu sau de confruntare in timpul anchetei si procesului, in stare de libertate, de retinere ori de arest, pentru motive politice privind cauza pentru care a fost fie cercetata, fie judecata si condamnata.

Decizia CAB a fost contestata de Paula Iacob la instanta suprema, dosarul fiind inregistrat in 24 august 2011.

Avocatul Paula Iacob declara ca a fost urmarita sistematic de organele fostei securitati si ca ea nu a colaborat niciodata cu acestea intr-un mod onest si sincer, cu atat mai mult nu a furnizat date despre familie sau prieteni.

Iacob preciza ca nu pune pret pe o decizie care nu este definitiva in acest caz, precizand ca a atacat solutia Curtii de Apel cu recurs la instanta suprema.

Avocatul mai spunea ca aceasta decizie nu este nici prima nici ultima greseala a unei instante, aratand ca in procesul de la Curtea de Apel Bucuresti nu i-a fost incuviintata o proba semnificativa, respectiv aceea cu martori. Avocatul spunea ca ar fi dorit ca instanta sa-i audieze pe cei despre care se spune ca ar fi oferit informatii fostei Securitati.

Totodata, Paula Iacob preciza ca toate cunostintele ei ar fi stiut despre asa-zisa ei colaborare cu Securitatea, despre care arata ca nu a fost niciodata una "onesta si sincera". Iacob mai spunea ca, la randul lor, ofiterii Securitatii incercau sa o conduca pe piste eronate.

Ea mai arata ca in permanenta casa, corespondenta si cunostintele i-au fost urmarite si ca, in final, a fost scoasa din circuitul colaboratorilor, tocmai din motivul lipsei de sinceritate al informarilor.

CNSAS: Paula Iacob a fost recrutata de Securitate ca informator in 1952 si 1970

Prima data, a fost recrutata ca informator in data de 5 decembrie 1952, potrivit CNSAS. "La 5.12.1952 a fost recrutata de catre Directia Regionala Bucuresti, in calitate de informator, in scopul incadrarii informative a lui N.R.E. A semnat un angajament sub numele de Gabriela", arata CNSAS in actiunea depusa la Curtea de Apel Bucuresti.

CNSAS precizeaza ca in 1954 Securitatea a renuntat la colaborarea cu "Gabriela" (Paula Iacob), pentru ca scopul recrutarii sale fusese "lamurirea unei lucrari", iar mentinerea ei ca informator nu mai era de folos, avand in vedere ca, potrivit agentilor de Securitate, citati de CNSAS, era "cunoscuta ca un element atasat regimului".

Apoi, noteaza CNSAS, la 20 februarie 1970, Paula Iacob a fost din nou recrutata de fosta Securitate, "pe baza sentimentelor patriotice". De aceasta data, avocata a semnat un angajament cu numele "Ioana".

Conform CNSAS, la dosarul de informator al Paulei Iacob ar exista atat note scrise chiar de avocata, cat si note ale agentilor de Securitate redactate pe baza declaratiilor acesteia.

Avocata Paula Iacob ar fi dat informatii la Securitate despre angajati de la Europa Libera, pe care ii cunoscuse prin intermediul unei verisoare stabilite in Germania, la care a mers in vizita de mai multe ori, arata CNSAS.

Intr-o nota depusa de CNSAS la dosar, este relatata detaliat o calatorie pe care Paula Iacob a facut-o, impreuna cu sotul ei, in Germania, in toamna anului 1968. "In noiembrie 1968, am facut impreuna cu sotul meu o calatorie de 30 de zile in RFG, in vizita la o ruda. Cu ocazia unei vizite la Manheim, am intalnit pe A.E., un evreu plecat cu forme legale. Din discutiile cu el am aflat ca este vizitat de diversi cetateni romani, care-i solicita bani, printre care, in mod special gazetarul G.M. de la Lumea", ar fi scris Paula Iacob in una dintre notele informative date fostei Securitati, potrivit dosarului din instanta.

CNSAS a depus la dosarul de la instanta si alte documente din care reiese ca fosta Securitate ar fi deschis "mapa de lucru" unei persoane care, din informatiile oferite de avocata, "in toamna anului 1969 a intretinut relatii cu C.G., director adjunct al sectiei romane a postului de radio Europa Libera din Munchen".

Avocata Paula Iacob declara in 2009 ca acest dosar nu poate fi "decat un dosar aranjat". Avocata a recunoscut ca a avut o verisoara care lucra la Europa Libera, spunand insa ca "asta e relatia care a deranjat, tocmai pentru ca nu le-am oferit (n.r. - ofiterilor de Securitate) ce asteptau".