Prima strada din Romania care se spala singura va fi inaugurata la Timisoara, joi, dupa o reabilitare de 6 milioane de lei obtinuti din fonduri europene, anunta Agerpres. Strada este situata in cartierul in care s-a nascut interpretul rolului Tarzan, actorul Johnny Weissmuller. ''Strada Iancu Vacarescu are un sistem inteligent de stropitoare, unic in Romania, care se declanseaza automat si curata asfaltul. Este vorba despre o serie de cateva zeci de instalatii speciale cu presiune mare, care vor uda strada si vor functiona alternativ, ca sa nu fie masini parcate. Jetul bate pana in mijlocul strazii, unde este parcarea'', a declarat Aura Junie, seful Directiei de Dezvoltare din cadrul Primariei Municipiului Timisoara.

Instalatiile pornesc manual si vor fi puse in functiune de cei de la RETIM, dupa un program prestabilit.

In acest proiect, Primaria Timisoara a participat cu 1,1 milioane de lei, iar guvernul Romaniei a contribuit cu aproape 660.000 de lei.

Reabilitarea strazii a rezolvat si problema locurilor de parcare, fiind realizate zone speciale pe mijlocul arterei, cat si pe cele doua parti laterale.

Zona Iosefin, unde este amplasata strada Vacarescu, este una istorica, plina de traditie si importanta din punct de vedere cultural si patrimonial, fiind vestita prin faptul ca aici s-a nascut celebrul actor american Johnny Weissmuller, de origine romana.

Cartierul Iosefin sau ''al Majestatii Sale Josef al II-lea'', se apropie de implinirea a 240 de ani de cand a primit numele imperial. Potrivit documentelor, ''in 1773, cu preinalta bunavointa a lui Josef II, noile Maiere Germane se boteaza dupa numele Majestatii Sale, Josefin''.

In timpul celei de-a treia calatorii pe care a efectuat-o in Banat, imparatul a ajuns cu suita la marginea regiunii, de unde a trimis solie la Timisoara, prin care anunta ca nu va innopta in niciun palat, ci in hanuri si case de oameni, fara fast. Intre 11 si 13 mai, imparatul a vizitat orasul, avand intalniri cu oficialitatile administrativ-militare si bisericesti ale urbei. Prima constructie ridicata de 'iosefinisti' a fost biserica romano-catolica.