Romania a anuntat adoptarea de contramasuri fata de Rusia, menite sa determine acest stat sa revina la implementarea obligatiilor din Tratatului privind Fortele Conventionale in Europa. Potrivit unui comunicat remis miercuri de Ministerul Afacerilor Externe, decizia autoritatilor romane se refera la incetarea transmiterii de informatii Rusiei cu ocazia schimbului anual de date, precum si neacceptarea de inspectii care ar putea fi solicitate de catre acest stat.

"Romania a anuntat la data de 29 noiembrie 2011, la Viena, in cadrul unei reuniuni a Grupului Consultativ Comun adoptarea de contramasuri fata de Federatia Rusa privind implementarea Tratatului privind Fortele Conventionale in Europa (CFE). Contramasurile adoptate de Romania au menirea de a determina acest stat sa revina la implementarea obligatiilor care deriva din Tratatul CFE, dupa 4 ani de la decizia Federatiei Ruse de a suspenda implementarea acestui tratat international (12 decembrie 2007)", se arata in comunicatul MAE.

Potrivit sursei citate, decizia utoritatilor de la Bucuresti se refera la: incetarea transmiterii de informatii Federatiei Ruse cu ocazia schimbului anual de date (15 decembrie); incetarea furnizarii de notificari Federatiei Ruse; neacceptarea de inspectii care ar putea fi solicitate de Federatia Rusa.

Decizia are caracter temporar, pana la revenirea Federatiei Ruse la implementarea Tratatului, precizeaza MAE.

Decizia a fost luata in coordonare cu celelalte state aliate NATO si parti la CFE. Romania va continua sa implementeze prevederile Tratatului CFE fata de celelalte state parti (in numar de 28), mai arata comunicatul MAE.

Tratatul privind Fortele Armate Conventionale din Europa reglementeaza cantitatea de armament conventional din cinci categorii - tancuri de lupta, vehicule blindate, artilerie grea, avioane si elicoptere de lupta - pe care o detineau statele NATO si cele membre ale Pactului de la Varsovia. In contextul extinderii NATO, Federatia Rusa a suspendat, la 12 decembrie 2007, aplicarea Tratatului CFE, desi actiunea de suspendare nu este prevazuta de Tratatul CFE, scrie Mediafax. Romania si-a exprimat la acel moment regretul fata de decizia Rusiei.

Saptamana trecuta, pe 23 noiembrie, Statele Unite au decis sa nu mai respecte obligatiile fata de Rusia conform termenilor Tratatului privind fortele conventionale din Europa (CFE), pe care Moscova l-a suspendat inca din 2007. "Dupa patru ani in care Rusia nu a pus in aplicare acest Tratat si dupa eforturi repetate (...) pentru salvarea documentului, noi consideram importanta luarea unor contramasuri impotriva Rusiei", explica purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat, Victoria Nuland. Potrivit acesteia, "mai multi aliati din cadrul NATO, daca nu toti, vor lua masuri similare", ceea ce inseamna ca Tratatul va fi anulat.

Decizia Statelor Unite intervine pe fondul disensiunilor dintre Washington si Moscova legate de instalarea unor elemente antibalistice americane in tari europene. Tot pe 23 noiembrie, presedintele rus Dmitri Medvedev ameninta ca ar putea ordona, in caz de nevoie, luarea unor masuri pentru distrugerea sistemelor de detectie si de control din cadrul scutului antiracheta al NATO. Dmitri Medvedev a amenintat ca Rusia ar putea instala sisteme de rachete nucleare Iskander in enclava Kaliningrad daca Statele Unite vor continua sa aplice fara concesii planul scutului antiracheta din Europa. Rusia amenintase in mai multe randuri ca va instala astfel de sisteme in enclava Kaliningrad, situata la frontiera cu Polonia si Lituania, pe malul Marii Baltice. Rusia solicita sa participe la sistemul antiracheta al NATO care va fi dezvoltat in Europa sau sa primeasca garantii ca nu va fi vizata capacitatea sa de disuasiune.

Pe 29 noiembrie, Rusia a inaugurat o statie radar antiracheta in enclava Kaliningrad, iar Medvedev a avertizat ca acesta este "un prim semnal" adresat NATO ca Rusia este pregatita sa raspunda "amenintarilor" sistemului antibalistic din Europa. "Sper ca acest demers va fi considerat de partenerii nostri ca fiind un prim semnal ca tara noastra este pregatita sa raspunda in mod adecvat amenintarilor sistemului antiracheta al NATO la adresa capacitatilor strategice nucleare ruse", a avertizat Medvedev.

"Daca acest semnal nu va fi auzit, vom utiliza alte mijloace de aparare, vom lua masuri severe, cum am promis pe 23 noiembrie", a insistat Medvedev.

Presedintele rus a reamintit ca Moscova cere de multe luni garantii ca sistemul american antiracheta nu va ameninta Rusia. "Nu ne mai putem multumi cu promisiuni verbale ca sistemul antiracheta american nu este indreptat impotriva Rusiei", sublinia liderul rus. NATO intentioneaza sa amplaseze elemente antiracheta americane in Europa, argumentand ca trebuie contracarate amenintari provenind din state precum Iranul.

Romania, Turcia, Polonia si Spania au semnat acorduri bilaterale pentru participarea la acest sistem.