Prefectul judetului Constanta, Claudiu Palaz, a emis, luni, ordinul de eliberare din functie a primarului din Mangalia, Mihai Claudiu Tusac, dupa ce ANI a constatat ca edilul se afla in stare de incompatibilitate, acesta considerand insa ca decizia este un "abuz grosolan in serviciu" al prefectului, transmite Mediafax.

Mihai Claudiu TusacFoto: Agerpres

"Prin ordinul 773 din 14.11.2011 l-am eliberat din functie pe primarul municipiului Mangalia, Mihai Claudiu Tusac. Prerogativele vor fi preluate de catre viceprimar (Constantin Filimon - n.r.)", a declarat prefectul de Constanta, Claudiu Palaz, luni, intr-o conferinta de presa.

Primarul municipiului Mangalia, Mihai Claudiu Tusac, a declarat pentru Mediafax ca aceasta decizie reprezinta un abuz al prefectului si ca a mai fost o data eliberat din functie pentru aceeasi fapta, iar instanta i-a dat castig de cauza.

"Deocamdata, nu am primit nimic, dar daca a semnat ordinul, asa cum a spus, este un abuz grosolan, un abuz in serviciu. Este o persoana pusa in functie pentru respectarea legii si este primul om care nu respecta legea. Nu poti condamna un om pentru acelasi motiv de doua ori, ne-am mai judecat in urma cu doi ani, am castigat definitiv si irevocabil si acum face din nou acelasi ordin de suspendare", a spus primarul Mangaliei.

In decembrie 2009, prefectul Claudiu Palaz a emis un ordin prin care se constata incetarea de drept, inainte de termen, a mandatului primarului municipiului Mangalia, Mihai Claudiu Tusac, avand in vedere starea de incompatibilitate in care se afla intrucat detinea atat functia de primar al municipiului Mangalia, cat si functia de reprezentant al Consiliului Local Mangalia in Adunarea Generala a Asociatilor din SC Administrarea Parcului Industrial Mangalia SRL.

Edilul a atacat in instanta ordinul prefectului, iar instanta a decis anularea actului respectiv.

Reprezentantul Guvernului in teritoriu a spus luni, ca a pierdut acel proces deoarece nu a existat un raport de la ANI, nu fiindca primarul nu era incompatibil.

"Motivul pentru care mi-a fost anulat ordinul anterior a fost ca nu am sesizat ANI, deci nu ca nu a fost incompatibil, caci instanta nici nu a intrat pe fondul cauzei. Instanta a spus ca nu avem raportul de la ANI, pentru acest motiv va respingem actiunea, intre timp prefectul a facut adresa catre ANI si a primit raspunsul pe care il stiti si dumneavoastra", a afirmat prefectul Claudiu Palaz.

In replica, primarul Tusac sustine ca nu se poate lua decizia de eliberare din functie a sa pana cand nu este data o decizie definitiva si irevocabila privind starea sa de incompatibilitate.

"ANI imi comunica printr-un raport preliminar cu care pot fi de acord sau nu. Daca nu sunt de acord, il atac in instanta. Niciodata nu s-a luat o asemenea decizie pe baza unui raport preliminar", a spus primarul Mangaliei.

Prefectul a precizat ca intre timp s-a schimbat legea ANI si poate elibera din functie un primar fara ca instanta sa se pronunte.

"Acum ca am raportul il pot elibera din functie si nu trebuie sa astept o decizie definitiva si irevocabila pentru ca asa este noua lege a ANI", a spus prefectul judetului Constanta.

Primarul Mangaliei a mai afirmat ca va ataca in instanta ordinul prefectului de eliberare din functie, ca va depune plangere penala impotriva prefectului pentru abuz in serviciu si va contesta si raportul ANI privind starea sa de incompatibilitate.

ANI cere procurorilor sa-l cerceteze pentru fals in declaratii pe primarul din Mangalia, Mihai Claudiu Tusac, pentru ca in declaratia de interese nu a mentionat ca este reprezentant al Consiliului Local la RAJA Constanta si SC "Administrarea Parcului Industrial Mangalia. Inspectorii de integritate au constatat ca primarul a fost in incompatibilitate in perioada 03.11.2008 - 24.06.2009, respectiv, in perioada 26.07.2008 - 24.06.2009, intrucat a detinut, simultan, atat functia de primar al municipiului Mangalia, cat si calitatea de reprezentant al Consiliului Local Mangalia in Adunarea Generala a Actionarilor a SC RAJA SA Constanta si a SC "Administrarea Parcului Industrial Mangalia".

Mihai Claudiu Tusac este primar al municipiului Mangalia din anul 2008, din partea PSD.