Avocata Elodia Ghinescu, disparuta in 29 august 2007, a fost declarata moarta, marti, printr-o sentinta a Judecatoriei Brasov, iar dupa obtinerea certificatului de deces sotul acesteia, politistul Cristian Cioaca, ar putea fi trimis in judecata pentru omor, informeaza Mediafax. Decizia poate fi atacata prin apel in termen de 15 zile.

Avocata familiei Ghinescu, Crina Marinela Radu, a declarat, marti ca instanta a admis, marti, solicitarea de declarare in mod oficial a mortii Elodiei Ghinescu, data decesului fiind stabilita pentru 30 august 2007.

Potrivit acesteia, dupa ce decizia va deveni definitiva si irevocabila atunci se va putea formula cererea de trimitere in judecata a lui Cristian Cioaca pentru omor.

"S-a admis cererea si s-a stabilit data mortii pe 30 august 2007. Astept deocamdata sa se redacteze sentinta si sa ne fie comunicata. Decizia poate fi atacata prin apel in termen de 15 zile. Daca nu se va intampla, urmeaza sa se elibereze un certificat de deces, iar acesta si sentinta vor fi depuse la dosarul de omor. Apoi, eu sper, ca procurorii il vor trimite in judecata pe Cioaca", a spus avocata Radu.

Procurorii Parchetului instantei supreme anuntau, in luna septembrie, ca asteapta hotararea judecatoreasca de declarare a mortii Elodiei Ghinescu, in acest context analizandu-se posibilitatea trimiterii in judecata a sotului acesteia, politistul Cristian Cioaca, principalul suspect in cazul disparitiei avocatei brasovene.

Elodia Marilena Ghinescu (38 de ani) din Brasov a disparut de acasa la sfarsitul lunii august 2007. Sotul acesteia, politistul Cristian Cioaca, a anuntat Politia despre disparitia femeii abia in 5 septembrie 2007, la solicitarea sefei acesteia, timp in care barbatul a apelat la cunostinte pentru a intra in corespondenta electronica a avocatei, scopul fiind - potrivit acestuia - acela de a vedea cu ce barbat se conversa.

Cioaca a spus ca doar a cautat indicii cu privire la locul unde ar putea fi, el negand faptul ca sotia sa ar fi moarta.

Anchetatorii au luat in calcul, din primele momente, varianta crimei in cazul avocatei, principalul suspect fiind Cristian Cioaca, deoarece s-au gasit urme de sange in apartamentul celor doi soti si in autoturismul barbatului. De altfel, instanta suprema a retinut infractiunea de omor atunci cand anchetatorii au propus arestarea politistului, insa, in lipsa cadavrului, judecatorii l-au eliberat.

Ulterior, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT)-Biroul Teritorial Brasov au dispus inceperea urmaririi penale in cauza constituita ca urmare a plangerilor formulate de familia avocatei disparute si a Baroului de Avocati din Brasov fata de Cioaca - pentru instigare la acces fara drept la sisteme informatice, instigare la restrictionare fara drept a accesului la date informatice si instigare la transferul neautorizat de date informatice, fapte aflate in concurs real, precum si fata de Marius Sebastian Breazu si Marius Adrian Nitu - pentru acces fara drept la sisteme informatice, restrictionare fara drept a accesului la date informatice si transfer neautorizat de date informatice, fapte aflate, de asemenea, in concurs real.

In acest caz, pe numele lui Cristian Cioaca a fost emis mandat de arestare preventiva, in 24 ianuarie 2008, de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, el stand doar cateva zile incarcerat, intrucat instanta de recurs a admis cererea politistului de a fi eliberat sub control judiciar.

Cioaca a motivat sarcastic, in fata instantei supreme, ca doar a cautat indicii cu privire la locul unde ar putea fi, el negand faptul ca sotia sa ar fi moarta.

In 27 septembrie 2010, Cristian Cioaca a fost condamnat, de catre Curtea de Apel Brasov, la trei ani de inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei in procesul in care este acuzat de violarea corespondentei electronice a avocatei Elodia Ghinescu.

De asemenea, in 5 august 2010, politistul Cristian Cioaca a fost trimis in judecata pentru furt, de catre procurorii Parchetului Tribunalului Brasov, fiind acuzat ca si-a insusit bunuri ale sotiei sale disparute, valoarea totala a bunurilor fiind evaluata la 700.000 de lei.

In 18 septembrie 2008, parintii Elodiei Ghinescu au solicitat autoritatilor punerea sub sechestru asiguratoriu a apartamentului din Brasov al cuplului, pentru ca Cioaca sa nu il poata vinde, asa cum intentiona.

Cristian Cioaca a mai fost chemat la audieri, insa acesta nu mai vrea sa dea nicio declaratie si refuza in mod constant sa mai fie testat la poligraf desi "e principalul suspect".

"Pe domnul Cioaca nu l-am mai chemat pentru ca de vreo doi ani de zile nu vrea sa mai colaboreze in sensul ca nu mai da nicio declaratie, nu solicita administrarea vreunei probe si refuza in mod constant sa mai fie testat la poligraf inca o data. Si atata timp cat nu are ce sa spuna si nu mai vrea sa dea nicio declaratie n-are rost sa-l mai chemam. E principalul suspect cum a fost de la inceput!", declara procurorul-sef Marius Iacob.