Europa se va confrunta cu o iarna grea si cu temperaturi reduse, considera meteorologii britanici, in baza unor analize asupra modificarilor de temperatura si de intensitate a curentilor in Oceanul Atlantic, care - potrivit oamenilor de stiinta - au un rol determinant in stabilirea caracterului iernii in tarile europene, inclusiv in partea europeana a Rusiei, transmite Vesti FM citat de Agerpres.

Cu o saptamana in urma, britanicii se bronzau sub un soare dogoritor, iar la Londra se inregistrau temperaturi de circa 30 de grade Celsius, mai cald chiar decat in Hawaii. S-a terminat cu temperaturile ridicate, avertizeaza meteorologii care anunta ca pana la sfarsitul acestei saptamani in multe regiuni ale Marii Britanii temperatura va scadea pe timpul noptii pana la minus trei grade. Cu cateva zile in urma, in nordul Scotiei a cazut prima ninsoare din acest an.

In genere, in Europa se asteapta o iarna destul de friguroasa, mai spun ei, indicand ca in afara de analizele asupra modificarilor de temperatura si de intensitate a curentilor in Oceanul Atlantic au mai luat in considerare si asa-numitul 'efect La Nina'. Acesta determina in mare masura caracterul iernilor in Europa, considera expertii.

In plus, afirma oamenii de stiinta, de capriciile vremii este responsabil intr-o oarecare masura si Soarele. In ultimul timp, acesta - aflandu-se intr-o activitate de intensitate redusa din cel de-al 11-lea ciclu - a emis mai putine raze ultraviolete. Ca urmare, pe Pamant, in unele locuri a fost neobisnuit de cald, in timp ce in alte zone insa s-au inregistrat temperaturi sub cele normale in aceasta perioada.

Mai mult, expertii spun ca si circulatia maselor de aer in atmosfera s-a incetinit in ultimul timp, ceea ce i-a determinat pe unii dintre ei sa presupuna ca Europa "ar putea sa intre intr-o noua mica era glaciara cand se asteapta o scadere semnificativa a temperaturii medii a aerului".

Acest fenomen s-a intamplat acum 300 de ani in Europa, cand ierni friguroase s-au inregistrat de-a lungul mai multor decenii, avertizeaza meteorologii britanici, care au pus la dispozitia guvernului lor prognozele lor cu privire la iarna care se asteapta.